Een garantie zijn de berekeningen natuurlijk nooit. Maar de kans is groot dat rond 22 augustus op de meeste plaatsen in Nederland in een week tijd tenminste 30 mm regen gevallen is.
De berekeningen zijn gebaseerd op het Europese ECMWF model en op basis daarvan komt het KNMI op een totaal van 20-40 mm gemiddeld voor heel Nederland in een week tijd ( maandag 15-22 augustus). Het ECMWF model zelf rekent met meer dan 50 mm regen.
Nog meer hittestress
Vooral midden volgende week is het in heel Nederland tijd voor de regendans. Daaraan voorafgaand kan de teller lokaal al flink oplopen, als langzaam trekkende onweersbuien het weerbeeld domineren. De kans op veel bliksem is vrij groot, vanaf zondagmiddag. Vandaag is aan de fors dalende luchtdruk al te zien dat er ander weer aan komt. Het weerglas komt de komende dagen op slecht weer te staan.
Dat betekent deze keer geen depressietrein die op gang komt maar drukkend warm overwegend bewolkt weer, in plaats van stralende zonneschijn zonder al te veel hittestress . De minimumtemperatuur loopt op naar bijna 20 ° C en wind waait er nauwelijks meer in deze trage en vochtige zuidwestelijke stroming. De maximumtemperatuur komt uit op 25-30 ° C .
Midweeks regendans intermezzo
Vervolgens ontstaat in deze zwoele atmosfeer boven Frankrijk een omvangrijk lagedrukgebied met veel regen. Dit gebied trekt precies over Nederland op donderdag. Althans, volgens het Europese ECMWF weermodel. Komen de berekeningen van het Amerikaanse GFS weermodel uit, dan profiteert alleen Zuidoost-Nederland van het regenrijke lagedrukgebied en trekt het meer oostwaarts over Duitsland naar Oost-Europa in plaats van Noord-Europa.
Vanaf volgend weekend lijkt hogedruk boven Zuid-Europa het in onze regionen te gaan winnen van depressies voor de kust van Noorwegen. Dat zou betekenen dat er in augustus nog geen eind komt aan de extreme droogte en het watertekort.