Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee, Gras, Kunstmest strooien, Mestuitrijden, Voorjaar, Winter

Temperatuursom eind volgende week bijna overal 180 C

Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van meer dan 6⁰ C bereikt de Temperatuursom nog deze maand de 180⁰ C in Noord-Holland. Eind volgende week waarschijnlijk ook al in het binnenland. Zou de wetgever het toestaan, dan zou op zandgrond in Zuid-en Oost Nederland bemest kunnen worden. Maar de draagkracht van de grond neemt wel snel af.

De lockdown in de lucht, die een regionaal recordlange periode zonder zon maar ook droog weer tot gevolg had, is namelijk verleden tijd. In plaats van dominante hogedrukgebieden overheerst de komende week de straalstroom, die vanaf de Atlantische Oceaan voortdurend depressies met regen en veel wind aanvoert. Vooral Noord-Europa krijgt de volle laag. In de Benelux is het in het zuiden minder wisselvallig dan in het noorden. Ook worden er geen grote hoeveelheden regen berekend, al kan er met name op maandag wel 20 mm regen vallen. Die dag is er bovendien kans op westerstorm aan de westkust.

Hooguit nachtvorst

Daarna blijft de stroming een paar dagen noordwestelijk, zijn er buien en is het met een graad of 7 maximaal minder zacht dan op dit moment. Rond het midden van de volgende week trekt een volgend laag over Scandinavië zuidoostwaarts. Het wordt dan weer zachter, in zogenaamde maritiem tropische lucht die een lange weg heeft afgelegd.

Op langere termijn verschuift de voorkeurspositie van de hogedrukgebieden op de weerkaarten vanaf de Atlantische Oceaan langzaam oostwaarts, maar niet tot boven Scandinavië. Daardoor blijft de temperatuur gemiddeld boven normaal uitkomen en de kans op transportkou is bij deze voorkeur voor de luchtdrukverdeling heel klein. Als het koud wordt is dat voornamelijk stralingsvorst.

Bodemtemperatuur nog geen 8 ⁰ C

De bodemtemperatuur in de toplaag schommelt rond de 6 C ⁰. Dat blijft voorlopig zo, gezien de temperatuurverwachting. Want de kans op uitzonderlijk hoge temperaturen is niet groot, maar de kans op het tegendeel is dus nog kleiner. Bij een (gemiddelde etmaal) bodemtemperatuur van 8 ⁰ C begint het gras pas echt te groeien.