Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Europa, Gras, Mais

Te vroeg om beregening uit te zetten

Kan die beregeningsinstallatie nu uit of niet? Het kurkdroge weer van de afgelopen maanden keert voorlopig niet terug. Maar hoeveel regen valt er de komende week?

Zeker is dat de kans op stevige regen-en onweersbuien dagelijks toeneemt. Met name aanstaande zaterdag en zondag is er grote kans op pittige buien. Zelfs noodweer met wateroverlast is mogelijk. Want de atmosfeer raakt zaterdag oververhit, als tropische waarden worden gehaald langs de oostgrens. Met name in Duitsland is de kans groot dat er zware regen-en onweersbuien gaan vallen op zaterdag en zondag.

Dagelijks 40% kans op regen

Ook de dagen daarna blijft de kans op een regen-of onweersbui bestaan. Maar het is zeker geen garantie dat er na komend weekend dagelijks neerslag valt. 40% kans, berekent het KNMI. Alles bij elkaar opgeteld valt er in 14 dagen tijd waarschijnlijk ongeveer 30 mm, gemiddeld over Nederland. Dat betekent dat het historisch hoge neerslagtekort voor de tijd van het jaar, verder zal oplopen.

https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagtekort_droogte

Of de berekende 30 mm regen in 14 dagen tijd genoeg is om de beregeningsinstallatie uit te zetten hangt af van de grondsoort, het kostenplaatje van de beregening, de opbrengst van de gewassen en de kosten van veevoer dat moet worden aangekocht als het eigen areaal onvoldoende veevoer oplevert door de droogte.

Verzekeringspremie

De beregeningsinstallatie niet te vroeg uitzetten is een verzekeringspremie tegen droogteschade. Na komend weekend is het duidelijk of en zo ja hoeveel regen de zware onweersbuien hebben opgeleverd.