Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee gras, Mais, Mestuitrijden, Weidegang

Super groeizaam weer op komst

Maaien in dienst van de beweiding

De komende week komt de lente op volle toeren. Want de kou van de laatste dagen wordt verdreven en aan vocht ontbreekt het niet meer.

Zo groen als gras kleurde het land de afgelopen week, dankzij de tientallen millimeters regen die in het hele land sinds 1 april gevallen is. In de hoger gelegen Veluwezoom bij Arnhem plaatselijk zelfs meer dan 70 mm ( incl. sneeuw). In delen van Zeeland en Zuidwest-Brabant bleef de teller steken op iets meer dan 10 mm, het andere uiterste.

Eerste zomerse bui in de maak

Na vandaag, (zaterdag 9 april), neemt de wisselvalligheid af en stijgt de temperatuur. Dat is te danken aan een oceaandepressie, waardoor de stroming bij ons zuidwestelijk wordt. Midden volgende week kan de temperatuur s middags zelfs oplopen tot boven de 20 ⁰ C.

Maar de barometer stijgt niet snel door naar uitbundig zonnig weer. De eerste zomerse onweersbui dient zich midden volgende week mogelijk al aan, als de temperatuur ver oploopt. Dat hangt er vanaf hoeveel kans de zon krijgt. Maar gegarandeerd wolkenloos, zoals veel dagen in maart dit jaar verliepen, wordt het zeker niet.

Bodemtemperatuur 10 ⁰ C

Wel is ongeveer zeker dat de etmaaltemperaturen meerdere dagen achter elkaar stijgen tot boven de 10 ⁰ C. Dat betekent dat ook de bodemtemperatuur aan het eind van de volgende week dat niveau kan bereiken. Deze temperatuur is vereist voor de kieming van maiszaad. Gezien de datum op de kalender (half april) is de kans groot dat de eerste snijmais op warme grond in het zuiden en oosten van het land de grond in gaat.

Het betekent ook dat het gras de grond uit zal gaan schieten. Er staat dan ook menige koeiendans gepland. Wie de eerste snee gras wil beweiden en de komende week niet begint, loopt achter de feiten aan.

Droog en zonnig Pasen

Of het relatief warme weer van midden volgende week doorzet is nog niet duidelijk. Het Europese ECMWF model rekent met aanhoudend bovengemiddelde kwikstanden, maar het Amerikaanse GFS model gaat uit van dalende temperaturen na midden volgende week. Wel rekenen beiden beide weermodellen met hoge luchtdruk tijdens Pasen. Veel zon en geen regen van betekenis.