Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Europa, Hittestress, Mais, Nazomer, onweer, Oogst, Zeer vroeg, Zomer

Stress door het benauwde weer verdwijnt uit de stal

Vanaf zaterdag is er in de stal geen sprake meer van stress door benauwd weer, minstens een week lang. Dat blijkt uit de hittestress monitor van Voergroep Zuid.

Maar eerst wordt het morgen (donderdag) weer net zo benauwd als afgelopen zaterdag. Door de combinatie van hoge maximumtemperaturen van bijna 30 gr C en zeer hoge luchtvochtigheid kleurt de hittestress monitor rood.

Dagelijks een beetje regen

Om vervolgens vanaf zaterdag helemaal op groen te staan, dankzij voor de tijd van het jaar gemiddelde temperaturen van rond de 20 gr C maximaal, en een west,- tot noordwestenwind die veel minder vocht meevoert.

In deze stroming valt er wel dagelijks 1-5 mm regen, berekent het KNMI. Wie nodig moet maaien en droog wil inkuilen moet zijn/haar slag vandaag en morgen slaan. Vanaf morgenmiddag maken onweersbuien van het westen uit een einde aan het hoogzomerse en vrij zonnige weer.

Net geen hittegolf

Een regionale hittegolf is het uiteindelijk net niet geworden, ook niet in het uiterste zuiden en in de Achterhoek. Spaans benauwde hitte is Nederland bespaard gebleven, maar Zuid-Europa zucht onder extreme hitte van 40 gr C en lokaal zelfs meer.

Onder dergelijke omstandigheden sterft snijmais af. Hier is dit proces nog ver weg, alhoewel locaal de eerste vroeg gezaaide snijmais inmiddels met het zonnige weer van gisteren en vandaag wel aan de afrijping begint.