Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Winter

Strenge vorst serie bijna zeker, stevige dooi volgende week niet

Foto: Gerrit Vossers

De bewolking, die afgelopen nacht Nederland deels bedekte, verdwijnt de komende etmalen. Met strenge tot zeer strenge vorst in de nacht tot gevolg. Of het volgende week flink gaat dooien en in welk tempo, is nog tamelijk onzeker.

Door: Erik Colenbrander

Inmiddels is in vrijwel heel Nederland de afgelopen dagen een min of meer gesloten sneeuwdek gevormd, dat in stand blijft. Ook al schijnt de zon er op de komende dagen. Dus ligt het voor de hand dat boven dit sneeuwdek de minimumtemperaturen de komende nachten in heel Nederland hard onderuit gaan, zoals gisternacht in Oost-Nederland al het geval was.

Want de luchtdruk gaat fors stijgen, waardoor de bewolking verdwijnt. Middenin het hogedrukgebied blijft het etmalen lang wolkenloos en waait het nauwelijks.Met name in Oost-Nederland waar de meeste sneeuw ligt zijn enkele nachten met zeer strenge vorst onder -15⁰ C mogelijk.

Waarschijnlijk  geen krachtige dooi

Het rustige en wolkenloze weer in het binnenland maakt de vrieskou de komende dagen gevoelsmatig een stuk minder hevig dan de afgelopen dagen. Sowieso matigt de vorst op termijn aanzienlijk. Want de stroming wordt vanaf komend weekend zuidelijk en geleidelijk trekt het hogedrukgebied vanaf komend weekend langzaam naar Oost-Europa weg waardoor ruimte ontstaat voor een serieuze dooiaanval.

Maar de weerspreuk: ‘Dooi zonder regen en wind, is niet waard dat hij er aan begint’, is mogelijk van toepassing op de lange termijn verwachting. De Amerikaanse GFS weer computer gaat er namelijk vanuit dat hogedrukinvloed depressies van de oceaan op afstand houdt, waardoor het ‘s nachts blijft vriezen en de dooi overdag beperkt blijft. Zeker in Oost en Noord-Nederland. Ook een zuidenwind kan koude lucht aanvoeren van het afgekoelde Europese continent.

Wind van zee?

De Europese ECMWF weercomputer berekent echter flinke dooi, die al op zondag in het westen en zuiden inzet en met 5-10 mm regen in enkele dagen tijd gepaard gaat en een naar zuidwest draaiende stroming van zee. Als dat gebeurt, verdwijnt de vorst ook in de nacht.