Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Storm, Voorjaar, Wateroverlast

Stormschade risico duurt voort, ook nog wateroverlast?

Niet alleen de kracht van de straalstroom die de lage Landen teistert is uitzonderlijk, ook de duur. Tot nu toe bleef een plens water uit, maar dat blijft niet zo.

Bij de passage van de volgende depressie kan er op zondag tot wel 50 mm regen vallen in 24 uur. Net als 14 dagen geleden. Zoals het er nu naar uitziet valt de meeste regen in het midden van het land.

Nog twee keer storm?

Pas op dinsdag neemt de kracht van de depressietrein af. Voor het zover is kan het in de kustgebieden opnieuw gaan stormen. Misschien nog wel twee keer. Hoewel er minder zware windstoten worden berekend dan gisteren, blijft stormschade mogelijk. Het zal niet meevallen om ontstane schade aan boerderijgebouwen snel te verhelpen.

Februari records

Gaandeweg de komende week wordt het minder wisselvallig en kalmeert de atmosfeer. Dan gaat februari zijn best doen om het temperatuurrecord van 2020 te overtreffen. Mogelijk komt het maandgemiddelde op bijna 7 ⁰ C uit, als de maximumtemperatuur de laatste dagen van februari in het zuiden de 15 ⁰ C aantikt.

De neerslagsom is op de Veluwe nu al de 100 mm gepasseerd. Hoewel met name het binnenland kletsnat dreigt te worden, verwacht Rijkswaterstaat echter (nog ) geen hoogwater in de rivieren.

25 januari 1990

Echt uitzonderlijk is de reeks stormachtige dagen die zich nu voordoet. Als het ook morgen en maandag tot storm komt in de kustgebieden is dat een serie die zijn weerga niet kent. Met als middelpunt de storm Eunice, die met name in het binnenland uitzonderlijk hoge windstoten produceerde. Het is meer dan 30 jaar geleden, op 25 januari 1990 dat een soortgelijke (plaatselijk zeer) zware storm Nederland teisterde. Toen werd meer dan een uur lang windkracht 11 gemeten. Dat was gisteren niet het geval.