Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Herfst, Nazomer, Storm, Wateroverlast, Watertekort

Stevig onweer midden volgende week startschot van de herfst?

Het is vrijwel zeker dat flinke onweersbuien midden volgende week voor een weersomslag zorgen. Vervolgens is het de vraag wat orkaanrestanten in petto hebben. Volgt er na ongekend neerslagtekort een periode met wateroverlast of neemt de nazomer het over van de hoogzomer?

De eerstkomende dagen wordt het broeierig warm als aan de voorzijde van een groot lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan een zuidelijke stroming op gang komt, die dagenlang aanhoudt. Dit lagedrukgebied verplaatst zich namelijk nauwelijks. Zodra dat midden volgende week wel gebeurt, ontwikkelen zich waarschijnlijk zware onweersbuien en daalt de temperatuur de dagen daarna naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Overdag ruim 20 ° C.  Maar deze weersomslag gaat waarschijnlijk (weer) niet gepaard met veel regen.

Eerste herfststorm op de kaarten

De hoop in de agrarische sector is gevestigd op het vervolg. De kans is namelijk groot dat orkaanrestanten het weerbeeld vervolgens gaan domineren. Het Amerikaanse weermodel GFS berekent een heuse stormdepressie rond 13 en 14 september. Maar de orkaanrestanten hebben in tegenstelling tot de afgelopen weken ook tot gevolg dat de betrouwbaarheid van de lange termijn weersverwachting laag is.

Het Europese weermodel ECMWF laat dan ook veel minder dynamische weerkaarten zien. Op basis daarvan schat het KNMI de kans op aanhoudend (licht) wisselvallig weer vanaf eind volgende week in op 50 procent. De kans is volgens het KNMI net zo groot dat hogedruk vanuit Zuid-Europa het wint van de orkaanrestanten op de Atlantische Oceaan, die een depressietrein op gang zouden kunnen brengen.

Na watertekort wateroverlast?

Het water van de Atlantische Oceaan is veel verder opgewarmd dan normaal. Dat maakt het voor meteorologen nog moeilijker om in te schatten hoeveel regen en wind september mogelijk in petto heeft. Hoe warmer het zeewater, hoe groter de kans op veel regen in het najaar. Maakt de heftige zomerdroogte met name in de kustgebieden plaats voor een kletsnatte periode met wateroverlast? De weerkaarten worden de komende tijd vaker dan normaal door elkaar geschud. Zoveel is zeker.