De melkveehouders Freek, Arno en Josephine Groot Nibbelink uit het Gelderse Halle realiseerden de hoogste stijging met 94 kilogrammen vet en eiwit per koe onder de klanten van veevoermultinational ForFarmers.
Daarom heeft de beursgenoteerde onderneming ForFarmers hen uitgeroepen tot winnaar van de Agroscoopbokaal 2025 in de categorie melkvee.
Het roer om
Na een periode van teruglopende productie besloten Arno en Josephine Groot Nibbelink vorig jaar het roer om te gooien. “We wilden terug naar ons oude productieniveau, en samen met onze voeradviseur en dierenarts zijn we daar niet alleen in geslaagd, maar hebben we zelfs ons oude niveau overtroffen”, aldus Josephine. De forse stijging van maar liefst 94 kilogrammen vet en eiwit is daar het mooiste bewijs van, aldus ForFarmers.
Passie voor fokkerij
De sleutel tot het succes ligt volgens Arno en Josephine in de combinatie van scherp management, goed ruwvoer, passie voor fokkerij en een sterke focus op diergezondheid. Arno heeft met zijn achtergrond als inseminator een scherp oog voor genetica. “Onze veestapel is inmiddels sterk in het produceren van melk met hoge gehalten, maar die genetische aanleg komt alleen tot zijn recht met een passend management.”
Droogstandsmanagement
Josephine neemt een groot deel van het management, de administratie en de zorg voor de kalveren voor haar rekening. Een belangrijk aandachtspunt het afgelopen jaar was de droogstand. Om te zorgen dat de koeien met de juiste conditie de droogstand ingaan en door preventief te monitoren, weten ze nu gezondheidsproblemen vóór te zijn. “De koeien starten beter op, en dat maakt het werk niet alleen efficiënter, maar ook leuker.”
Kengetallen
120 melkkoeien en 70 stuks jongvee (het jongvee wordt tot 1 jaar op het bedrijf gehuisvest)
10.871 kg melk (rollend jaargemiddelde januari 2024)
4,61% vet en 3,66% eiwit
25,75 kg krachtvoer per 100 kg meetmelk
16,75 kg melk uit ruwvoer
Lasagnekuil
Goed ruwvoer vormt de basis op het bedrijf. Door secuur graslandbeheer, een doordacht teelt- en bemestingsplan en het gebruik van lasagnekuilen, weten Arno en Josephine een constant en smakelijk rantsoen te garanderen. In de zomer wordt een deel van het gras direct in de stal gevoerd. “We houden van weidegang, maar op warme dagen kiezen de koeien toch liever voor het comfort van de serrestal.”
Samenwerking in regio
ForFarmers melkveespecialist Patrick Wevers begeleidt het bedrijf al sinds 2008. “Arno en Josephine zijn een sterk team en vullen elkaar perfect aan. Ze durven samen keuzes te maken en staan open voor verandering. Dat maakt dit bedrijf zo krachtig.”
De samenwerking met collega-boeren in de regio is daarbij een extra troef. “Of het nu gaat om gras, mest of opfok, de betrokkenheid en onderlinge gunfactor in deze streek maken echt het verschil.”
Tweede robot in aantocht
Met een eerste kindje op komst kijken Arno en Josephine naar verdere automatisering van hun bedrijf. “We willen de serrestal uitbreiden en een tweede melkrobot aanschaffen. Dat geeft ons meer vrijheid en werkplezier.”
Achtergrond Agroscoopbokaal
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink. Hiermee kunnen veehouders hun technische en financiële cijfers volgen en vergelijken met de cijfers van collega-veehouders. De specialisten van ForFarmers en Reudink gebruiken de data om hun klanten goed te begeleiden. De Agroscoopbokaal 2025 kent zes winnaars in de categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens en pluimvee. In mei en juni maken ForFarmers en Reudink de winnaars bekend via hun mediakanalen. Op 17 juni a.s. is de feestelijke uitreiking van de bokalen en worden de winnaars gehuldigd.