Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Korrelmais, Snijmais

Snijmais waarschijnlijk niet eerder rijp dan normaal

Half september is de mais waarschijnlijk oogstrijp, uitgaand van de berekende Tsom mais. Dit is de som van de etmaalgemiddelden vanaf 10 gr C bij elkaar opgeteld.

Ondanks twee extreem droge jaren op rij en temperaturen van 40 gr C is de meeste snijmais op zandgronden in Zuid-en Oost Nederland niet eerder rijp dan normaal.

Dat zegt  adviesbureau Groeikracht op basis van de stand van het gewas en de berekende temperatuursom voor mais.

1200 gr C grens

Deze som wordt berekend door alle etmaalgemiddelden boven de 10 gr C bij elkaar op te tellen (etmaalgemiddelde -10 gr C). Dit jaar wordt de grens van 1200 gr C, het moment dat de mais gemiddeld oogstrijp is, in tegenstelling tot vorig jaar waarschijnlijk niet eerder bereikt dan medio september. Uitgezonderd vorig jaar is het de laatste jaren normaal dat de maisoogst half september begint.

Vorig jaar half augustus

Vorig jaar werd de 1200 gr C temperatuursom al op 13 augustus bereikt. Dat was vooral het gevolg van de record warme julimaand, die met een etmaalgemiddelde van 20,7 gr C bijna 3 gr C warmer verliep dan het langjarig gemiddelde (cijfers de Bilt) en bovendien zeer zonnig verliep. Dit jaar was de julimaand gemiddeld bijna 2 gr C minder warm dan in 2018, ondanks de extreme hitte eind juli.

Lange termijn licht wisselvallig

Ook de zomerse weersverwachting van deze week verandert deze oogstverwachting van adviesbureau Groeikracht waarschijnlijk niet meer. Maar zomers wordt het zeker. Met name komend weekend zijn er weer tropische maximumtemperaturen mogelijk. Een herhaling van vorig jaar toen ook de maand september redelijk zomers en vooral in het zuiden en oosten droger dan gemiddeld verliep is echter niet zeer waarschijnlijk. Op de lange termijn lijkt het weer vooral boven Scandinavië gedomineerd te worden door lagedrukgebieden die ook bij ons het weer enigszins zullen gaan beïnvloeden.

Verdroogde mais

De oogstverwachting van adviesbureau Groeikracht geldt uiteraard niet voor mais die tijdens de extreme hitte eind juli is verbrand en geen kolf bevat. Als deze mais deze week gehakseld wordt met voldoende groen blad bevat het doorgaans nog 850-900 VEM per kg drogestof aan voederwaarde, heeft de ervaring vorig jaar geleerd.