Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Sneeuwbuien en perioden met (natte en/of droge) sneeuw

Foto: Koen Dieker

Langs de Waddenkust in Friesland ligt er een laagje van enkele centimeters sneeuw. Volgt dit weekend heel Nederland? En hoe lang blijft het winters?

Na opnieuw een nacht met plaatselijk matige vorst, kwakkelt het wintertje de komende dagen voort dat het een lieve lust is. Vandaag drijven sneeuwbuien van zee het land op, morgen neemt een sneeuwgebied vanuit het zuidwesten het land in de greep. Het is alleen de vraag of en zo ja hoeveel sneeuw er gaat vallen en blijft liggen.

Afgekoelde zee nog steeds warm

Hoewel de Noordzee in een week tijd bijna 5 ° C is afgekoeld, is het verschil tussen de zeewatertemperatuur en de vrieslucht nog steeds een graad of tien. Het neerslaggebied is bovendien van oorsprong allesbehalve winters van karakter, maar de krimpende wind voert aan de voorzijde koude lucht van het fors afgekoelde Europese binnenland aan, in een zuidelijke stroming.

Zoals het er nu naar uitziet, vormt zich in de loop van zondagavond en maandagochtend in grote delen van Nederland een laagje van enkele centimeters sneeuw, net zoals nu in Noord-Friesland al het geval is. Bij temperaturen rond of net boven het vriespunt. Het uiterste zuiden en oosten riskeren minder zware sneeuwval. Sneeuwjacht en/of ijzel wordt er niet verwacht.

Warm water regen

Als de depressie maandag gepasseerd is, blijft het voorlopig nog kwakkelen. Overdag maximaal 5 ˚ C, s nachts op veel plaatsen een graadje vorst. Van tijd tot tijd kan er ook neerslag vallen, het meeste in de vorm van regen. Later in de komende week heeft het er de schijn van dat het weer warm water gaat regenen. Maar het Europese continent is fors afgekoeld en de modellen hebben moeite het effect hiervan te berekenen. De kans bestaat dat de koude lucht de dooiaanval weerstaat. Als dat gaat gebeurt kan barre vrieskou, die Denemarken al enkele dagen in de greep heeft, ook zomaar Nederland bereiken.