Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, Gras, Mais

Serieuze hittestress onderweg

De waterbehoefte van het vee neemt toe begin volgende week.

Voorafgaand aan de weersomslag die eind volgende week plaatsvindt, wordt het een paar dagen broeierig warm. In het zuiden en oosten kan het bijna tropisch warm worden in vochtige lucht en dan ontstaat hittestress bij mens en dier.

Dat blijkt uit de hittestressmonitor van de Voergroep Zuid, die de mate van hittestress online in beeld brengt, gebaseerd op een combinatie van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Hoe hoger de luchtvochtigheid bij een constante temperatuur, hoe meer hittestress.

Volgende week dinsdag en woensdag berekent de tool ‘lichte tot matige hittestress’

https://www.voergroepzuid.nl/hittestress?tab=rundvee

Lang houdt de hittestress niet aan, want de vochtige lucht is een voorbode van veranderend luchtdrukpatroon en luchtstroming, waardoor het vanaf donderdag gevoelig kouder wordt.

Wordt het kletsnat?

En bovendien is de kans groot dat er regen van betekenis gaat vallen. Tot en met zondag 7 juni enkele tientallen millimeters. In Noordoost Nederland kan het zelfs kletsnat worden, volgens berekeningen van Wetteronline. Bij elkaar opgeteld langs de Duitse grens maar liefst 75 mm. Maar het is nog te vroeg om te juichen, zo veel dagen van te voren.