Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Maandprognose, Mestuitrijden, Mist, Storm

Serie stormachtige dagen opmaat naar lange periode van droog en zacht weer

In een krachtige zuidwestelijke stroming passeren vanaf morgen (zondag 21 januari) van tijd tot tijd windvelden met soms zeer zware windstoten. Vanaf midden volgende week wordt het letterlijk en figuurlijk veel rustiger.

De twee weken winterweer worden vakkundig weggeblazen de komende dagen, met maximumtemperaturen tot misschien wel 15 ° C.

Gevaarlijke windstoten

En de windkaarten kleuren begin volgende week rood, ook boven land. Windstoten van 100 km/uur, berekend door de Amerikaanse GFS weercomputer, kunnen schade veroorzaken. Langs de kust, met name in Noord-Holland, zal het wel van een officiële storm (windkracht 9, met windstoten tot 120 km/uur) komen. Bovendien kan dit patroon zich in tijd van 48 uur begin volgende week herhalen.

Half februari

Maar daarna breekt een uitzonderlijk langdurige periode met rustig zacht en doorgaans droog weer aan, die het voorjaarsgevoel zal aanwakkeren, ook al moet februari nog beginnen. Als het een beetje meezit, is zandgrond begin februari een heel eind opgedroogd.

Zodat er wellicht normaal mest kan worden uitgereden vanaf half februari. ’s Nachts is vorst mogelijk, maar matige vorst niet. Overdag schommelt de maximumtemperatuur tussen de 5-10 ˚  C, afhankelijk van de zonkansen.

Hoeveel regen?

Voor het zover is moet er eerst nog heel wat water door de Rijn stromen. Want de komende dagen kan er ook wel weer 50 mm regen vallen in totaal. En dan is het land weer drijfnat, zoals rond de jaarwisseling. Tot nu toe berekenen de modellen op de meeste plaatsen echter niet meer dan 20-30mm.