Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Europa, Snijmais, Vroeg, Zeer vroeg

Regen zorgt voor kiemende mais

In totaal is er sinds de weer omslag woensdag in grote delen van het land 10-20 mm regen gevallen. Vrijwel gelijktijdig komt de eerste mais boven.

Dankzij de hoge etmaalgemiddelen sinds midden vorige week (gem 16-17 gr C in de Bilt sinds 18 april) is de bodemtemperatuur tot boven de 10 gr C gestegen. Bij een temperatuur hoger dan 10 gr C kan mais in een week tijd kiemen, zeker als de zon overdag het zaaibed ver opwarmt. Bij onze oosterburen is ruim de helft van het krap 1 miljoen hectares tellende maisareaal is dan ook al ingezaaid, blijkt uit cijfers van Deutsche Wetterdienst. De bodemtemperatuur is met name in Zuid-en West Duitsland ook ver boven de 10 gr C gestegen.

Komend weekend 10-20 mm

De komende dagen zal de opgewarmde bodem weer enigszins afkoelen, aangezien er met name zaterdag en zondag van tijd tot tijd regen valt en er koele lucht van zee wordt aangevoerd met een westelijke stroming. De neerslagprognose van 10-20mm regelmatig verdeeld over het hele land is vrij zeker. Met name zaterdag staat er ook vrij veel wind. Maar het herfstachtige weer houdt niet lang aan.

Dagelijks kleine buienkans komende week

Kleine kans dat er de komende week nog veel extra neerslag valt. De teller zal aanstaande maandag in grote delen van het land op 20-40 mm blijven staan, sinds de weer omslag van afgelopen woensdag. Nederland komt namelijk enkele dagen terecht in een overgangsgebied met waarschijnlijk gemiddelde maximumtemperaturen voor de tijd van het jaar van 15-20 gr C en slechts een kleine kans op een bui. De luchtdruk schommelt tussen de 1015 en 1025 mbar. Telers van vroege mais hoeven niet te vrezen voor zware nachtvorst. De minimumtemperatuur daalt een enkele nacht hooguit op klomphoogte tot het vriespunt.