Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Regen, zon en een beetje warmte voor de kiemende mais

Wellicht komt de vroegst gezaaide mais de komende dagen al boven.

Het is vrijwel zeker dat er tot en met zaterdag in heel Nederland enkele tientallen millimeters regen valt. Daarna knapt het weer aanzienlijk op, maar zomers wordt het waarschijnlijk niet.

De kiemende mais kan de regen goed gebruiken. Vroeg gezaaide mais de warmte inmiddels ook. Hoewel het vanaf komend weekend wel dagen achter elkaar droog blijft en steeds zonniger wordt, blijft zomerwarmte vooralsnog uit. Door de ligging van het hogedrukgebied, dat zich na de regen van de komende dagen daarna ontwikkelt, wordt de stroming waarschijnlijk weer noordelijk. Daardoor reiken de maximumtemperaturen in de berekeningen voor begin volgende week niet verder dan 15-20 gr C.

Laatste deel eerste snee zwaar

Deze weersomstandigheden bieden degenen die (delen van ) de eerste snee nog niet ingekuild hebben, de gelegenheid een mooie voordroogkuil te maken. Maar in tegenstelling tot de afgelopen weken zal het gewas op stam een laag drogestofgehalte hebben en de bodem nog lang nat blijven. De combinatie van een zware snee gras met de tientallen millimeters regen die de komende dagen vrijwel zeker gaat vallen, vereisen extra droge dagen voor een optimaal inkuilresultaat en het voorkomen van insporing.