Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Beregenen, Maandprognose, Zomer

Regen verdampt in de zon als nooit tevoren

Dankzij de regenval van woensdagavond en donderdag komt ook de juli maand dit groeiseizoen niet in de top 5 van droogste maanden ooit. Ook de gemiddelde temperatuur wijkt niet extreem af. Toch staat 2022 wel in de top 5 van droogste jaren ooit gemeten. Hoe kan dat?

De 10-20 mm regen van deze week in grote delen van het land ten spijt, wordt het verwachte neerslagtekort sinds 1 april van dit jaar weer bij de 5 procent droogste jaren ooit gerekend door het KNMI. Ook elders in Europa is het extreem droog.

Zonneschijn in top 3

Maar dat is volgens het KNMI in Nederland niet te wijten aan de gemeten regenval tussen 1 april en vandaag. Dit totaal verklaart niet waarom het neerslagtekort in 2022 zo groot is. De verdamping in De Bilt blijkt tussen 1 april en 18 juli extreem hoog te zijn. Niet vanwege maandenlange extreem hoge temperaturen maar vanwege uitbundige zonnestraling. Slechts twee keer eerder sinds de start van de metingen in 1901, in 1976 en 2020, werden in de Bilt meer zonuren gemeten als dit groeiseizoen (gerekend vanaf 1 april).   

Broeikaseffect

Het KNMI schrijft dit toe aan het versterkte broeikaseffect. Daardoor wordt het naar verwachting niet alleen steeds warmer, maar ook steeds zonniger. Dat bij elkaar opgeteld resulteert in veel meer verdamping, waardoor er ondanks redelijk normale neerslaghoeveelheden extreme neerslagtekorten optreden. Het KNMI verwacht dat het gemiddelde neerslagtekort gaandeweg het groeiseizoen in de toekomst steeds verder zal oplopen, terwijl de hoeveelheid neerslag in de lentes en zomers soms niet of nauwelijks ondergemiddeld is, zoals dit jaar.