De grasgroei valt stil en gezaaide gewassen komen niet goed op. Maar het prille groeiseizoen kan de komende week gered worden door onweersbuien.
Het KNMI berekent in twee weken tijd een hoeveelheid neerslag die de ver oplopende verdamping compenseert.
Druppel op gloeiende plaat
Vooral aanstaande maandag maar ook later de komende week kan er regen van betekenis vallen. Maar het betreft onweersbuien. Het is allerminst zeker dat onweersbuien komende maandag in heel Nederland het groeiseizoen komen redden. Blijft het bij spreekwoordelijke druppels op de gloeiende plaat? Of valt er verrassend veel regen, zoals afgelopen zaterdag langs de Gelderse IJssel, waar plaatselijk meer dan 30 mm regen viel?
Dinsdag datumrecord?
Wel is het zeker dat de zomer de komende dagen losbarst. De stroming wordt zuidwestelijk, waarmee vochtige warme lucht wordt aangevoerd. Op dinsdag komt zelfs de 30 ⁰ C grens in de buurt in het zuiden en oosten van Nederland. Dicht in de buurt van het maximumtemperatuur datumrecord. Maar het absolute meirecord van 32 ⁰ C gemeten op 12 mei 1998 in de Bilt is niet aan de orde.
Dinsdag verloopt na een maandag vol (dreigende) onweersbuien waarschijnlijk weer helemaal droog. Maar de dagen daarna krijgen onweersbuien weer volop kans zich te ontwikkelen.
Lichte tot matige hittestress
Het vochtige warme weer betekent ook dat de eerste hittestress zijn intrede gaat doen in de stallen. De hittestressmonitor van Voergroep Zuid berekent begin volgende week een serie dagen met lichte tot matige hittestress. Daarbij is het advies voermaatregelen te nemen, de watervoorziening extra te controleren en geen stalwerkzaamheden te doen op het heetst van de dag.