Het blijft aanhoudend zomers instabiel. Plaatselijk kan het neerslagtekort ver oplopen, maar kletsnat is ook mogelijk. De snijmais groeit als nooit te voren.
In 2018 sloten de gewasrijen ook rond de langste dag, maar toen volgde er een periode van grote droogte. Dat is de komende weken niet het geval. Weliswaar loopt de verdamping ver op, maar het neerslagtekort dat daardoor ontstaat, wordt regelmatig weer aangevuld. Puike omstandigheden voor de subtropische snijmais om de lucht in te schieten.
Grillig neerslagpatroon
Perioden van droog en zonnig zomerweer en dagen met soms stevige (onweers)buien wisselen elkaar af als de golven van de zee. Met als gevolg dat de kaart die de regionale verdeling van de neerslag weergeeft een bonte lappendeken wordt. Dat patroon is vrijwel ieder groeiseizoen gebruikelijk, maar op dit moment zijn de verschillen wel heel groot.
Gisteren liepen de droogste gebieden van Nederland, het uiterste westen van Zeeland en een strook langs de Duitse grens in Limburg en de Gelderse Achterhoek, overvloedige neerslag mis. Terwijl de kletsnatte Betuwe met meer dan 40 mm regen nog natter werd. In grote delen van Midden-Nederland, Noord-Holland en Friesland is geen sprake van een neerslagtekort.
Eind volgende week weer zware buien
De regio’s waar droogte de groei van de gewassen wel bedreigt, mogen dagelijks hopen op neerslag van betekenis. Vanavond komt er van het zuiden uit al weer een groot buiengebied opzetten. Daarna verdwijnt de buiigheid gedurende een aantal dagen, om in de loop van de komende week weer op te leven. Net als gisteren zijn eind volgende week tientallen millimeters regen mogelijk.
Mondjesmaat hittestress
Ook op lange termijn lijkt er geen verandering te komen in de regenachtige maar zomers warme (zuid tot zuidwestelijke) luchtstroming. Hoewel de hittestress een aantal dagen kan oplopen wordt het waarschijnlijk niet dagenlang Spaans benauwd. Tropische hitte komt niet in de lange termijn berekeningen voor, al weet je dat nooit zeker met dit weertype.