Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Herfst, Maandprognose, Mais, Wateroverlast, Zaaiklaar maken

Record grasjaar in zicht

Wordt 2023 het meest productieve grasjaar ooit? Het heeft er alle schijn van , al zijn de regionale verschillen in met name vochtvoorziening groot. September 2023 wedijvert met 2006 om de eerste plaats de lijst van warmste septembermaanden ooit.

Tot nu toe was het in september gemiddeld over een etmaal 18,55 graden C, tegenover 17,92 graden C als etmaalgemiddelde in de hele septembermaand 2006. Cijfers die een zomermaand zeker niet misstaan.

Opstuwende oceaanwarmte

En volgende week gaat het kwik weer de lucht in, als een krachtige zuid tot zuidwestelijke stroming dagenlang in stand gehouden wordt. Door een oceaandepressie die ten westen van ons via de Britse eilanden naar Noorwegen trekt (restanten van een orkaan). Een serie zomerse dagen met maximumtemperaturen van 25 graden C en meer is in Zuid-Nederland mogelijk.

Kletsnatte donderdag

Daaraan voorafgaand wordt met name West-en Noord-Nederland kletsnat. Begin deze week kreeg met name Noord-Holland al veel water te verstouwen en met name morgen, donderdag 21 september gaat er nog een plens bij te vallen. 30-40 mm wordt er voor de kustgebieden berekend, maar ook elders in heel Nederland kan deze hoeveelheid in een dag tijd naar beneden komen.

Regenrijk jaar

Gemiddeld over het hele jaar is er dit jaar sowieso meer regen gevallen dan normaal, over heel Nederland gezien. Uiteraard zijn de regionale verschillen groot en zeker ook de verschillen van maand tot maand. Oost-Nederland is veel natter dan normaal, terwijl Zuidwest Nederland zich ophoudt aan de droge kant van het gemiddelde.