Begin december waagden meteorologen van het weerbureau weer.nl zich aan een winterprognose, die achteraf totaal niet bleek te kloppen. Ook nu is er geen betrouwbare uitspraak over te doen of de zomerverwachting die is gepubliceerd, ook daadwerkelijk gaat uitkomen.
Deze week verscheen er een weercomputerprognose over het verloop van de zomer die wijst in de richting van grote droogte. Net als in november vorig jaar wordt een luchtdrukverdeling verwacht die weinig ruimte biedt voor wisselvalligheid. Maar de als koud aangekondigde winter van 2021/2022 verliep uiteindelijk juist bijzonder zacht.
Kleine kans op beetje regen
Ook nu is de enige zekerheid die we hebben over het verloop van de zomer dat er deze meimaand waarschijnlijk langdurig weinig regen van betekenis valt. Het KNMI verwacht tot en met zaterdag 21 mei zonnig en droog warm zomer weer en schat de kans op een overgang naar een ander wisselvalliger en koeler weertype in als klein. Elke voorspelling van het verloop van de zomer is gissen, al wijzen computerberekeningen op extreme droogte in heel Europa.
Beregeningscapaciteit
Of dat gaat gebeuren is echt koffiedik kijken. Maar het begin van het groeiseizoen verloopt in ieder geval wel extreem droog. Als de tiendaagse weersverwachting uitkomt is het neerslagtekort in de laatste week van mei net zo hoog als in het ‘all time record’ jaar 1976. In dat jaar deden vanwege de droogte beregeningsinstallaties hun intrede.
Dit voorjaar is er meer beregeningscapaciteit dan ooit tevoren. Wel is het de vraag wat er vergund wordt door locale overheden. In Zuid-Nederland heeft het waterschap Brabantse Delta sinds 3 mei de eerste onttrekkingsverboden ingesteld, in vijf stroomgebieden.