Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Korrelmais, Snijmais

Plensbuien gevolgd door zomerstorm

Vandaag is het nog rustig zomerweer. Maar morgen is er in het hele land grote kans op plensbuien die 20-30 mm neerslag opleveren. Zaterdag gaat het hard waaien.

Morgen zijn er tijdens de plensbuien ook zware windstoten mogelijk evenals onweer. Zaterdag wordt aan de kust een stormachtige windkracht 8 berekend.

Het lijkt wel herfst

Geen echte storm volgens de definitie (vanaf windkracht 9) maar wel genoeg om bomen te laten vallen, vanwege de bladertooi. In het binnenland is gedurende enkele uren een voor de tijd van het jaar ongebruikelijke windkracht 6 mogelijk. Dat betekent kans op windschade in mais. Door de droogte laten de bomen hun blad al vallen. De zomerstorm zal dan ook aanvoelen als een extreem vroeg begin van de herfst. De plensbuien gevolgd door de zomerstorm luiden een langdurige periode van wisselvallig maar ook koel weer in, vanwege een van zuidwest naar west draaiende stroming die lucht uit poolstreken gaat aanvoeren.

Droogte niet meteen verdreven

Deze week voert de zuidwestelijke stroming juist relatief warme oceaanlucht aan. Voorafgaand aan de plensbuien stuwt de krachtige stroming morgen een portie broeierig warme lucht op. Voorlopig de laatste dag met veel hittestress. Maar het is nog te vroeg om te stellen dat ook het eind van de droogte in zicht is, ondanks het sterk wisselvallige en standvastige karakter van de westelijke stroming, de komende week. Het KNMI berekent net als deze week voor volgende week niet meer dan enkele tientallen millimeters regen.