Met zulke grote temperatuurverschillen als vandaag is noodweer meestal het gevolg. Maar dat komt niet in de berekeningen voor. Wel is er kans op 10-20 mm regen in de vorm van buien, vooral in het noordoosten. Op andere plaatsen blijft het vrijwel helemaal droog.
Op de Waddeneilanden komen de buien, die de hitte uit Zuid-en Oost Nederland verdrijven, vanavond het eerst in beeld. Als ze morgenochtend het uiterste noordoosten hebben verlaten, kan er plaatselijke 20 mm regen gevallen zijn. Vervolgens ontstaan er in de loop van de zondag van het zuidwesten uit opnieuw buien, maar deze produceren waarschijnlijk niet veel regen. Voorafgaand aan de buienzone kan het plaatselijk langs de zuidgrens vandaag 35 ⁰ C worden, terwijl de maximumtemperatuur op de Waddenkust amper de 20 ⁰ C haalt.
Licht wisselvallig vervolg
Vanaf maandag komen we tijdelijk weer onder invloed van hogedruk en is het droog. Op dinsdag kan het in het zuidoosten opnieuw zomers warm worden. Daarna lijkt de stroming duidelijk noordwestelijk te worden. Dat betekent maximumtemperaturen van 20-25 ⁰ C en dagelijks kans op een buitje, afgewisseld door perioden met zon. De neerslagkans loopt tot aan het laatste weekeinde van juni op naar rond 70 procent om daarna weer af te nemen. Grote hoeveelheden worden er niet berekend.
Oplopend neerslagtekort
Het is niet waarschijnlijk dat er een natte periode aanbreekt. Begin juli neemt de kans op de hoogzomer weer toe, als hogedruk boven het Noordzeegebied of nog wat noordelijker dominant wordt op de weerkaarten.
Deze verwachting betekent dat het neerslagtekort op veel plaatsen de komende weken flink kan oplopen, zeker in de regio’s waar nu al sprake is van een fors neerslagtekort, zoals Zeeland en een brede strook van Zuid-Limburg tot Overijssel langs de Duitse grens.