Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, Gras

Plaatselijk in mei 30 mm regen

In 2018 kleurde dit weiland in het Gelderse Wehl al op 30 mei helemaal geel.

Gisteren viel, geheel tegen de verwachting in van welk weerbureau dan ook, langs de Waddenkust plaatselijk meer dan 20mm regen.

Het heeft er alle schijn van dat het grotendeels ontbreken van vliegtuig weerdata door de corona crisis de neerslagverwachting nog moeilijker maakt dan het normaal gesproken in het zomerse buienseizoen al is.

Ook vandaag en morgen maakt met name het noorden en noordoosten van Nederland kans op meer neerslag van betekenis, in de vorm van mogelijk zware buien. Maar wanneer, hoeveel en waar precies is dus nauwelijks voorspelbaar.

Stevige regenval in Duitsland

In het uiterste zuidoosten van Nederland kan nog een beetje regen vallen uit een intensief regengebied, dat vooral Midden Duitsland aandoet. Gisteren viel er in grote delen van Duitsland door stevige buien die op de Nederlandse grens ontstonden, tot 10 mm regen. Noord-en Oost Duitsland zijn ook de komende dagen ronduit nat en herfstachtig.

In Nederland is op een enkele plaats deze mei maand, in Noord-Nederland en rond Zwolle, tot nu toe in totaal 30 mm regen gevallen. Er zijn ook plaatsen, zoals in Midden Limburg, waar nauwelijks meer dan 5 mm is gevallen. In België en Duitsland is het over het algemeen minder extreem droog.

https://neerslagkaart.nl/archief/?dm=maand

Verdorrend landschap

Waarschijnlijk verandert er deze maand niet veel meer aan het algemene beeld dat heel Nederland, genoemde groene oasen uitgezonderd, verdort. Mogelijk valt er aanstaande woensdag plaatselijk een bui, als een periode van geleidelijke opwarming en bijna zomers zonnig weer wordt afgewisseld met koelere zeelucht. Maar dat is maar van korte duur. Pinksteren lijkt zomers zonnig en extreem droog te worden. Extreem heet weer voor de tijd van het jaar met tropische temperaturen wordt er tot nu toe niet berekend.