Dat het nog deze maand ergens in Nederland opnieuw mis dreigt te gaan is nog te voorbarig om te stellen. Maar een terugkeer van het wateroverlast weertype is vanaf het volgend weekend realistisch.
Tot die tijd is het in een noordelijke stroming overwegend droog, redelijk zonnig en vrij warm zomerweer. Het is geen zekerheidje dat de komende week topkwaliteit hooi oplevert, omdat er regelmatig wolkenvelden overdrijven of stapelwolken ontstaan en de temperatuur waarschijnlijk nergens tropische waarden haalt in de middag. In ieder geval is het wel prima inkuilweer.
Opdrogende uiterwaarden
In de meeste uiterwaarden en overloopgebieden komt de aanzienlijke weersverbetering voor de grasoogst echter te laat. Lang gras dat onder water komt te staan door rivierwater vervuilt. Vandaar dat er in de uiterwaarden massaal is / wordt gemaaid. Gezien de gunstige weersverwachting maakt snijmais kans overstroming te overleven. Dat geldt niet voor aardappels, uien, suikerbieten en graan.
Zodra het water in de uiterwaarden en overloopgebieden langs de grote rivieren is weggezakt, keert het weertype met kans op langdurige regenval en / intense plensregens waarschijnlijk weer terug, vanaf het weekend van 24 en 25 juli. De stroming wordt dan weer zuidwestelijk en de lucht onstabiel. Want de luchtdruk daalt dan weer naar waarden vergelijkbaar met de afgelopen dagen (1005-1010mbar) en veel beweging zit er net als de afgelopen dagen ook dan niet in de vochtige luchtmassa’s, afkomstig van het warme deel van de Atlantische Oceaan.
Watersnood bij 150mm regen
Vooralsnog berekenen de weermodellen geen grote hoeveelheden neerslag. Maar dat is mede het gevolg van de statistische rekenregels. Zodra de termijn van de weersverwachting korter wordt, neemt de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de neerslagverwachting toe. Een etmaal voorafgaand aan de watersnoodramp in West-Duitsland, België en Zuid-Limburg werd al duidelijk aangegeven dat er in een bijzonder groot gebied meer dan 150 mm regen zou gaan vallen. Achteraf blijkt er op een enkele plaats in 48 uur zelfs 250mm regen gevallen te zijn.
Een dergelijke grootschalige maar iets minder extreme situatie met neerslaghoeveelheden tot meer dan 150mm in 36 uur tijd leidde in september 1998 in Zuidwest-Nederland tot ernstige wateroverlast. De laatste keer waarbij de Wet tegemoetkoming schade bij rampen vanwege watersnood van toepassing werd verklaard, net als nu in Zuid-Limburg. Bij 150 mm regen in 36 uur tijd is watersnood vrijwel zeker. Dat bleek ook op 26 en 27 augustus 2010 in de Gelderse Achterhoek en recent in het weekend van 20 en 21 juni in Noord-Holland.