Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Eerste snee gras, Mais, Voorjaar, Zaaiklaar maken

Op puike Pasen volgt midweeks regen

Aan het groeizame weer komt voorlopig geen eind. Na een zonnige Pasen, waardoor het zaaibed dreigt te gaan verdrogen, komt er de dagen daarna waarschijnlijk regen van betekenis.

De stroming draait van oost naar zuid, waardoor het iets warmer wordt. Vandaag is er lokaal eerst nog bewolking. De maxima liggen tussen 12 °C in het Waddengebied en 18⁰C in het zuidwesten. Zondag en maandag is er flink wat zon met hooguit hoge bewolking. De maxima liggen zondag tussen 14 °C  in het noordelijk kustgebied en plaatselijk 20 in het zuidwesten. Tweede Paasdag wordt het nog 1 of 2 graden warmer.

Dit puike Paasweer is te danken aan een hogedrukgebied dat boven Scandinavië of de noordoostelijke Atlantische Oceaan ligt.

Midweeks 1-10mm regen

Als de Paasdagen voorbij zijn krijgen oceaandepressies vanuit het zuidwesten vat op ons weer. Het Amerikaanse GFS weermodel berekent voor volgende week woensdag en donderdag in totaal landelijk 5-10 mm regen. Maar het KNMI, dat zich baseert op het Europese ECMWF model, komt niet verder dan dagelijks hooguit een millimeter.  

Ook de onzekerheid in de temperatuur neemt na het weekeinde toe.  De kans op bovennormale temperaturen is wat groter dan de kans op benedennormale temperaturen.  De laatste week van april wordt waarschijnlijk vervolgd met licht wisselvallig weer en temperaturen rond normaal voor de tijd van het jaar. ‘s Nachts tussen de 5-10⁰ C en overdag tussen de 15-20⁰ C.

Start maisseizoen

Deze verwachting betekent dat het maisseizoen zal gaan losbarsten. De eerste hectares zijn al gezaaid en de komende week is er geen enkele reden om daar niet mee door te gaan, tenzij de IJsheiligen begin mei worden gevreesd. Maar of het dan daadwerkelijk tot nachtvorst komt, is nu nog koffiedik kijken. Feit is dat de bodemtemperatuur de vereiste 10⁰ C bereikt, zodat maiszaad kiemt.