Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Gras, Snijmais, Storm, Weidegang, Zomer

Op naar 15 ton drogestof gras per hectare

Halverwege juli kan de teller op veel bedrijven al op ruim 10 ton drogestof kuilgras per hectare staan op maaipercelen. Voorlopig blijft het groeizame Hollandse zomerweer aanhouden maar de kans op stortregens neemt af. Ideaal weidegang weer ook.

Er komt meer beweging in de luchtstroming, met begin volgende week in de kustgebieden zelfs een stormachtige dag. Zodra een herfstachtige depressie begin volgende week via de Britse eilanden is gepasseerd, krimpt de stroming iets van zuidwest naar west tot noordwest, waardoor de zomerzon geen kans krijgt de temperatuur in het binnenland tot tropische waarden op te jagen. 25 ⁰C in de middag is in het binnenland meestal het plafond.

Weekend nog  nat

Maar de wolken die door de verdamping ontstaan, groeien niet meer uit tot zware buien zoals vandaag. Dagen met lage middagtemperaturen voor de tijd van het jaar onder de 20 ⁰ C, zoals afgelopen week, zijn ook verleden tijd. Vandaag en morgen kan er plaatselijk zeker nog wel regen van betekenis vallen.

Het laatste hoofdstuk van een bijzonder broeierige onstabiele periode met plaatselijke stortregens die al sinds half juni bijna aan de orde van de dag is. In de broeierig warme lucht ontstaan ook vanmiddag weer onweersbuien die van zuidwest naar noordoost vrij langzaam over heel Nederland trekken. Ook morgen is dat het geval, al is de intensiteit dan waarschijnlijk minder groot.

Snijmais in stengelstrekkingsfase

Het broeierige buienweer heeft er voor gezorgd dat er vrijwel nergens sprake is van droogte die de grasgroei remt. Ook al verliep de junimaand recordwarm, na het bijzonder koude voorjaar. In een strook van Zuid-Nederland via het midden naar Noord-Nederland is er weliswaar niet meer dan 50 mm regen gevallen in juni, maar elders is er ruim voldoende bodemvocht. In Noord-Holland is zoveel water gevallen, dat daardoor de grasgroei is geremd.

Snijmais zal in de kustgebieden moeite hebben voldoende massa te ontwikkelen. Daarentegen kan de snijmaisopbrengst in het binnenland bovengemiddeld worden, nu de stengelstrekkingsfase is aangebroken met voldoende bodemvocht en zomerwarmte.