Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais

Ongekende juni hittegolf in de maak na nationale grasdagen

Het KNMI berekent minstens drie opeenvolgende record maximumtemperaturen voor Twente midden volgende week.

Kletsnatte grond kan de komende week in recordtempo opdrogen. Want er nadert een hittegolf van record omvang voor de maand juni. Plaatselijk  dreigt de droogte weer toe te slaan. 

Regionaal in het oosten en zuiden kan de maximumtemperatuur volgende week dinsdag, woensdag en donderdag recordwaarden rond de 35 gr C bereiken (zie de rode punten en de rode lijn in de grafiek). Dichterbij de kust zorgt de zeewatertemperatuur en mogelijk wind van zee voor matiging. Ook duurt de hittegolf daar sowieso waarschijnlijk iets minder lang.

Hitteprotocol NVWA

Het ligt voor de hand dat de NVWA begin volgende week, zodra het zeker is dat er drie opeenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 27 gr C in de Bilt zullen volgen, het hitteprotocol in werking zet voor het vervoer en de slacht van vee.  Klik hier voor details over het vernieuwde hitteprotocol. 

De extreme hittegolf is het gevolg van een zuidelijke stroming helemaal uit Afrika die met name in de bovenlucht ongewoon warm is en ondanks de hoge temperatuur redelijk stabiel. Daardoor zijn de onweerskansen niet groot, al is het allemaal nog erg ver weg om de onweerskansen  betrouwbaar in te schatten.

De Bilt extreem nat

De hittegolf volgt op een week waarin de melkveehouderij massaal heeft ingekuild. Gisteren passeerde er weer een voor deze maand zo kenmerkende onweersbuienlijn, die dit keer in de Bilt 40 mm regen opleverde, terwijl het in grote delen van Nederland  bij een paar millimeter bleef. Een enkeling werd verrast door een eerdere buienlijn in de ochtend, maar het meeste gras was al ingekuild.

Plaatselijk dreigt er de komende week opnieuw ernstige droogte, terwijl de maand juni door de neerslag van gisteravond in de Bilt landelijk als de op een na natste van de 21 ste eeuw de boeken in zal gaan. Klik hier om de geografische verdeling van de neerslag in de maand juni te bekijken.