Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Mais, Voorjaar

Onderbreking voorjaarswerk door plensregen en storm

Grote kans dat bij de start van het mais mestseizoen op 16 maart 30-40mm regen is gevallen in heel Nederland. Een mooie vochtaanvulling op zand.  Maar ook een onderbreking van de vlotte voorjaarsstart voor akkerbouwers op klei.

Door: Erik Colenbrander

Als het land in de tweede helft van maart vervolgens snel kan opdrogen, krijgt de voorspoedige start van het voorjaar een mooi vervolg. De kans hierop is groter dan langdurig wisselvallig weer, na de onstuimige periode met plensregen die vanaf woensdag 10 maart in gang wordt gezet.

Tropenzomer effect

Natuurlijk is hier en daar een beetje meer of minder regen dan 30-40 mm gewenst. Want zware klei of droog zand is een wereld van verschil. Bovendien zijn de jaarlijkse neerslaghoeveelheden en daarmee de verschillen in bodemvocht voorraad tussen deze beide grondsoorten de laatste jaren veel groter dan normaal. Drie jaar achter elkaar viel er in de meeste klei kustregio’s honderden millimeters méér regen dan op hoge zandgronden langs de Duitse grens in Oost-en Zuid Nederland. De verschillen waren drie jaar lang grofweg twee keer zo groot dan het langjarig gemiddelde van 1981-2010.

Zware storm mogelijk

De regionale verschillen in neerslaghoeveelheid die voor de tweede helft van de komende week worden berekend zijn echter klein. Groter is de onzekerheid over het windveld dat bij de diepe depressie hoort die de midweekse weersomslag inluidt. Een zware storm is niet uitgesloten en een storm in het spreekwoordelijke glas water zal het zeker niet zijn.

Er passeert een omvangrijk windveld over heel Nederland dat zeker een etmaal lang voor overlast kan zorgen, ook diep in het binnenland. Maar zoals gebruikelijk is de precieze kracht van dit windveld ook nu pas kort van te voren goed in te schatten, in tegenstelling tot de neerslaghoeveelheden.