Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, granen, Snijmais, suikerbieten, Voorjaar, Weidegang, Zaaiklaar maken

Onbestendige weersverwachting enige bestendige

Ben je geen boer, dan wordt het best aardig weer de komende week. Droge en zonnige dagen wisselen af met buiige dagen en de temperatuur loopt mogelijk op naar ruim 20 ˚  C langs de Duitse grens in het Paasweekend. Maar de kletsnatte (onder) grond droogt niet snel op.

Afgelopen week bleef het boven verwachting op veel plaatsen 3-4 dagen lang (nagenoeg) helemaal droog en kwam het werk op het land voorzichtig op gang. Bijvoorbeeld in de Flevopolder. Met de nadruk op voorzichtig, want soms moesten de werkzaamheden vanwege de natte ondergrond weer afgebroken worden.

Koeien in de wei?

Kans op vertrapping weerhoudt melkveehouders er waarschijnlijk ook van de koeien massaal in de wei te doen, want gras staat er inmiddels genoeg. Zeker het volgende Paasweekend staat er op veel plaatsen op de zandgronden langs de Duitse grens een volle weidesnede gras. Want de kans is groot dat nog in maart de eerste officiële warme dag met een maximumtemperatuur van 20 ° C wordt genoteerd. De kans daarop is in het Oosten het grootst.

Zomers aandoende buien

En de dagen er aan voorafgaand liggen de maximumtemperaturen ook boven het klimaatgemiddelde. Maar die hoge temperaturen zijn zeker geen garantie voor droog weer. De kans op zomers aandoende buien in een zuidelijke stroming, zoals op vrijdag 14 maart, is groot.

Het enige bestendige aan de weersverwachting is onbestendigheid. Een periode van meer dan een volle week droog en zonnig weer met hoge barometerstanden, is inmiddels meer dan een half jaar geleden.

Ongebruikelijk neerslagverschil

Zeker in Zuid-Nederland begint dit voorjaar op vorig voorjaar te lijken. Niet qua temperatuur, maar wel qua draagkracht. Beneden de grote rivieren reikt de regenhoeveelheid deze maand al weer ver boven de 50 mm op veel plaatsen, vooral op de zandgronden.

In Noord-Nederland maakt de buiigheid vandaag en vooral morgen een eind aan een paar verrassend droog verlopen weken, met niet meer dan 10-15mm regen.  Zondag 24 maart gaat de boeken in met 24 uur bijna onafgebroken een komen en gaan van buien, hoewel niet meer dan 10-20 mm regen wordt berekend.