Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Akkerbouw, Oogst, Snijmais, Zaaiklaar maken

Oktober langs de kust onvergelijkbaar met binnenland

Oktober sluit vooral aan de westkust kletsnat af. Ook dit jaar is het effect van het warme zeewater op de hoeveelheid neerslag tijdens de oogst weer heel groot. 

Tot nu toe viel er langs de westkust deze maand plaatselijk al 180 mm regen. Waarschijnlijk komt de teller achter de duinen hier en daar op meer dan 200 mm te staan.

Mooie laatste snede gras

Want de herfstdepressie die dit weekend intensiveert laat waarschijnlijk wederom de meeste regen achter in de kustgebieden. Het contrast in oogstomstandigheden tussen de westelijke kustgebieden en het binnenland is ook dit jaar weer bijzonder groot.

Plaatselijk is er tot nu toe in Limburg namelijk nog nauwelijks meer dan 40 mm regen gevallen. Voorafgaand aan de herfstdepressie van dit moment kon in het binnenland nog een mooie winddroge laatste snede gras worden ingekuild. Bij een matige tot krachtige zuidenwind en volop zon werd het gisteren (vrijdag 29 oktober) langs de Belgische grens nog bijna 20 ⁰ C.

Oogst grotendeels afgerond

Dankzij het zonnige en relatief warme weer van de afgelopen dagen is in heel Nederland de oogst van akkerbouwgewassen ver gevorderd. Zelfs in het verregende West-Nederland verloopt de oogst vergeleken met vorig jaar en 2019 vlotter, blijkt uit cijfers van fritesaardappelverwerker Aviko Potato.

Want de maand september verliep in tegenstelling tot vorig jaar en 2019 in West-Nederland juist bijna record droog. Ook speelt het waarschijnlijk een rol dat het kusteffect in oktober weliswaar weer groot was, maar de depressies meer dan voorgaande jaren werden afgewisseld met vrij lange droge en redelijke zonnige perioden.

Typisch oktober fenomeen

Gemiddeld viel er in de periode van 1950-2010 in de kustgebieden in de herfst 25 -40 procent meer regen, vanwege het warme zeewater. Het kusteffect in de herfst is vrijwel altijd het grootst in oktober, blijkt uit statistieken van het KNMI. En het is sinds 2010 zeker niet afgenomen.

Vorig jaar en in 2012 was het neerslagverschil met het binnenland in oktober het grootst. Toen viel er regionaal meer dan 200 mm regen langs de westkust, terwijl in Zuidoost-Nederland plaatselijk niet veel meer dan 50 mm regen viel. Het jaar 2015 vormt de uitzondering op de regel dat oktober langs de kust veel natter verloopt dan in het binnenland.