Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee gras, Maandprognose, Mestuitrijden, Mist

Nu mest rijden? Het mag niet maar anders zou je het doen

Een aanzienlijk deel van de veehouders heeft door het kletsnatte weer, gebrek aan mestopslag en aangescherpte gebruiksnormen een probleem. De komende week mest uitrijden kan op hoge zandgrond, maar het mag niet.

Bovendien weet je niet hoeveel er van uit-en afspoelt, als het vanaf de tweede helft van de komende week weer wisselvalliger wordt. Want dat staat te gebeuren. Vooral vandaag (zaterdag 27 januari) schijnt de zon volop en is de kans op neerslag nul procent.

Geleidelijk wisselvalliger

Maar vanaf morgen wordt het heel geleidelijk aan dag na dag weer iets wisselvalliger, en waarschijnlijk gaat er in de tweede week van februari weer de nodige neerslag, meest in de vorm van regen, vallen. Dan komt de straalstroom waarschijnlijk weer op gang en verschijnen er omvangrijke depressies op de weerkaarten, die zelfs zware storm kunnen veroorzaken.

Proefondervindelijk

Het zou een mooie proef zijn om te kijken wat het effect is op de grasgroei en de nitraatconcentratie in het grondwater, als je een deel van hoge zandgrond de komende week bemest en een ander deel niet.

Als je pech hebt kun je er pas eind maart weer mest op uitrijden. Heb je geluk, dan kun je begin april (op zandgrond in het oosten en zuiden van Nederland) al de eerste snee gras inkuilen. En dan valt het met de nitraatconcentratie in het grondwater wel mee.

Mist en mest mixen

De voorjaarsachtige weersomstandigheden van dit moment zijn te danken aan krachtige hogedrukgebieden boven Zuidoost en Zuid Europa, die in eerste instantie een zuidelijke stroming tot gevolg hebben, waardoor de zonkansen groot zijn. Maar gaandeweg de komende week komt de luchtstroming meer van zee, en dan neemt de kans op grauw weer en mist toe.

Oppassen met mest mixen want dat zijn vaak windstille dagen, terwijl de maximumtemperatuur soms wel de dubbele cijfers kan halen. Alhoewel er geen windstil weer wordt berekend, op dit moment.