Het komt wel vaker voor dat de temperatuur in de winter de 15 ⁰ C grens aantikt. Maar de serie warme winterdagen van dit moment is zeker zeer uitzonderlijk.
Drie dagen op rij een etmaalgemiddelde van bijna 13 ⁰ C is in de Bilt sinds het begin van de metingen in 1901 niet eerder waargenomen rond de jaarwisseling.
Tegenovergesteld aan start 1979
Het ‘all-time’ januari record in de Bilt staat op 15,1 ⁰ C. Deze waarde wordt daar Nieuwjaarsdag waarschijnlijk, net als gisteren en vandaag, net niet gehaald. Hoe dan ook een duizelingwekkend contrast met het nieuwe jaar in 1979, dat van start ging met een serie nachten zeer strenge vorst, meer dan 15 ⁰ C onder nul.
De huidige luchtstroming is tegenovergesteld aan de situatie tijdens de jaarwisseling in 1979. Niet de Siberische diepvries staat open, maar de straalkachel uit de Sahara staat aan. Op volle kracht. De extreem warme luchtsoort van dit moment doet denken aan december 2015, die met een gemiddelde temperatuur van 9,6 ⁰ C extreem warm verliep en alle andere warme decembermaanden ruimschoots passeerde.
Speculatieve maandverwachting
Alle wintervoorspellingen van de afgelopen maand kunnen voorlopig in de prullenbak. Maandverwachtingen blijken eens te meer een hoog speculatief gehalte te hebben. De decembermaand heeft, net als eerder dit voorbije jaar in februari, vooral duidelijk gemaakt hoe groot de tegenstellingen in het weer in korte tijd kunnen zijn. Kerst 2021 verliep maar liefst 14⁰ C kouder dan de jaarwisseling dagen.
Maar de komende week wordt geen herhaling van de afgelopen week. Het wordt hooguit minder zacht, en aanhoudend wisselvallig. Hogedruk boven Zuid-Europa domineert de weerkaarten. Dat betekent bij ons aanvoer van Noordzeelucht, die de temperatuurschommelingen dempt.
100 mm in december, 1000 mm in 2021
Tientallen millimeters neerslag brengt dit weertype niet. Dus kan het vizier op de start van het bemestingsseizoen in februari. Want de laatste maanden van 2021 zijn niet kletsnat verlopen, uitgezonderd de westkust. December verliep alleen in Zeeland met neerslaghoeveelheden boven de 100 mm bovengemiddeld nat.
Langs de westkust is in 2021 op veel plaatsen meer dan 1000 mm regen gevallen. In het Noord-Hollandse Bergen met 1240 mm het meest. Terwijl in het binnenland de teller soms niet veel verder dan 800 mm reikte. Dit beeld van de jaarlijkse neerslagverdeling is overigens heel normaal. Dat er in de Zuid-Limburgse heuvels ook meer dan 1000 mm regen viel in 2021 is het gevolg van de extreme regenval in juli.