Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Herfst, Korrelmais, Oogst

Nog zeker een week voortmodderen

Gisteren is er bijna in het hele land 20-40mm regen gevallen en de teller stond al tussen de 50-100 mm op veel plaatsen  deze maand. De komende week blijft het voortmodderen, want er valt vrijwel iedere dag overal in het land een beetje regen.

En het is bijna wintertijd, dus de zon mist de kracht om nog water van betekenis te verdampen. Wind staat er zeker wel, maar alleen dat is niet genoeg.

Verdamping en waterbuffering

Op zandgrond zal het water misschien nog wel wegzakken, maar op kleigrond met een hoge grondwaterstand, helpt alleen kale vorst nog om het land op te drogen. Maar als de oogst van het land is, kan een beetje waterbuffering geen kwaad. Komend groeiseizoen is die buffer ongetwijfeld weer hard nodig, al is het de vraag hoeveel waterbuffering helpt tegen uitdroging. Een paar dagen of een paar weken? Wie het weet mag het zeggen.

Minder mild en droger

Leek het er vorige week op dat de zomer plotsklaps, alsof we in een landklimaat leven, zou verwisselen met de winter, nu is toch opeens het gure herfstweer gekomen met regen en wind. Al valt het met de temperatuur alleszins mee. Gewas en gras kunnen de komende week nog steeds groeien. Op langere termijn lijkt het weer zonniger en droger te worden, maar ook minder mild voor de tijd van het jaar.