Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Herfst, Korrelmais, Najaarsgras, Storm, Weidegang, Zaaiklaar maken

Nog een paar mooie dagen voordat het echt herfst wordt

Het weer houdt dit jaar gelijke tred met de kalender. Op termijn wordt het kouder en steeds natter. De grasgroei gaat bijna stilvallen, mais kan plat waaien en de kans op structuurschade bij het oogsten neemt toe.

Vannacht werd de eerste vorst op normale waarnemingshoogte gemeten in Zuidoost-Nederland. Gezien de datum op de kalender helemaal niet vreemd. Als op 20 oktober een heuse najaarsstorm tot ontwikkeling komt kijkt ook niemand daarvan op.

Midweeks stormachtig

Zoals het er nu uitziet verlopen aanstaande woensdag en donderdag in het hele land stormachtig, met windstoten tot boven de 80 kilometer per uur. Bij dergelijke windsnelheden is het risico groot dat mais plat waait. Zeker in de kustgebieden bij windstoten tot 100 kilometer per uur. Als de mais op klei-en veengrond in de kustgebieden de komende dagen nog niet van het land is, wordt het vanaf midden volgende week sowieso een modderboel.

Hoewel er niet dagelijks grote hoeveelheden regen worden verwacht, is de kans wel groot dat er een lange serie regenachtige dagen volgt op het stormachtige weer. Het KNMI berekent vanaf midden volgende week tot en met eind oktober 50-60 mm regen.

Einde aan weidegang

Dat betekent ook het einde van het weideseizoen op minder draagkrachtige gronden. Want de temperatuur zakt mee met de lijn van gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar. Tussen de 10 en 15 ⁰C overdag en ’s nachts tussen de 5 en 10⁰ C. Gras groeide er tot nu toe dit najaar nog volop, maar dat zal vanaf midden volgende week niet meer het geval zijn. Gelukkig is er de eerstkomende dagen nog tijd om probleemloos het oogst-en zaaiwerk af te maken en het najaarsgras op te ruimen.

Maandag winddroog inkuilen

Met een beetje geluk is aanstaande maandag zelfs nog een winddroge graskuil mogelijk, vooral in Zuid-Nederland. Tot en met dinsdag loopt de middagtemperatuur in een zuidwestelijke stroming met toenemende wind geleidelijk op naar 20⁰ C, in het zuiden. Met name op maandag kan het zonnetje bovendien nog enig effect hebben op het drogestofpercentage. Vanaf dinsdag zijn de kansen om gras droog in te kuilen verkeken.