De opluchting rondom Deventer en in de kop van Overijssel over de dalende waterstanden is van korte duur. Met name op dinsdag 2 januari gaat er waarschijnlijk weer heel veel regen vallen. Een nieuwe hoogwaterpiek dreigt.
Inmiddels staat de teller in Oost-Nederland na de zware onwerkelijk zomers aandoende buien van gisteren al weer op bijna 200 mm maandtotaal.
30-40mm boven grote rivieren
Veel waterbuffer is er niet meer. Het zal van de neerslag en de gemaalcapaciteit de eerstkomende dagen afhangen of de bak met water die dinsdag met name boven de grote rivieren gaat vallen verwerkt kan worden, zonder toenemende wateroverlast. Of nog erger: overstromingen.
Dinsdag 2 januari wordt er 30-40mm regen berekend in een heel groot aaneengesloten gebied boven de grote rivieren, door het Amerikaanse GFS model. Het KNMI gaat uit van circa 20 mm regen. Tot die tijd valt er dagelijks buiige regen, vandaag (zaterdag 30 december) het minst. Bovendien zweept de aanhoudend stevige wind het hoge water van tijd tot tijd nog verder op en houdt de druk van kwelwater aan.
Ander weer midden volgende week
Het goede nieuws: na dinsdag vindt er waarschijnlijk een overgang plaats naar een kouder en droger weertype, zoals het KNMI dat omschrijft. De kans daarop is 70 procent. Er bestaat zelfs een kleine kans op een serie ijsdagen in de tweede week van januari. Dat zou een einde betekenen aan de zeer hoge waterstanden. Voor Royal Cosun en de bietentelers die nog moeten leveren wordt het ook heel spannend. Met name in Noord-en Oost Nederland zitten er nog veel suikerbieten in de grond (landelijk 8 procent).
Scandinavische diepvrieskou
Als de dagen lengen, gaat de vorst strengen. Voor de vele winter-en schaatsliefhebbers op de boerenerven zien de weerkaarten op langere termijn er veelbelovend uit. De diepvries gaat aan in Scandinavië met kwikstanden van – 30 gr C en minder. En die barre kou kan gaan uitstromen over West Europa, zoals het er nu naar uitziet.