Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Maandprognose, Voorjaar, Zaaiklaar maken

Niet van kletsnat naar kurkdroog, zoals twee jaar geleden

Begin maart 2020 was het in sommige delen van het land zo mogelijk nog natter dan nu. Gaat het land net als toen de komende weken ook weer razendsnel opdrogen?

Vrijwel gelijktijdig met het dieptepunt van de coronacrisis half maart sloeg toen het weer om. Het verkeer op het land en in de lucht kwam tot stilstand en de lucht was ongekend schoon en blauw.

Plaatselijk 200 mm regen

De overeenkomsten met dit moment zijn groot. Qua neerslaghoeveelheden wedijvert deze maand met februari 2020 om de eerste plaats, ooit gemeten. Regionaal , met name in het binnenland en zeker op de Veluwe en in Drenthe is het nog natter dan toen , met plaatselijk 200mm regen. Uiterwaarden en waterbergingsgebieden liepen toen ook niet zo vol als de afgelopen week. Langs de westkust is het minder nat dan twee jaar geleden.

Geen warme woestijnwind

Net als toen komt er ook nu een langdurige periode van droog weer met veel zon en hogedruk aan. Zoveel is wel zeker. Waarschijnlijk kleurt de hemel het komend weekend net zo stralend blauw als toen. Onder invloed van een oplopende barometer en een naar zuidoost draaiende wind, die droge lucht aanvoert. In de nachten kan het licht tot matig vriezen, maar overdag voelt het bij weinig wind ronduit lente-achtig aan. Al reikt de maximumtemperatuur nog niet veel verder dan 10 ⁰ C.

Intermezzo begin volgende week

Vervolgens passeert van maandag op dinsdag een zone met bewolking die met name in Zeeland nog regen van betekenis kan opleveren. Maar daarna krijgt het patroon van hogedruk, veel zon en voorjaarsweer met lichte vorst in de nacht een vervolg. Op langere termijn hebben de temperaturen de neiging verder te gaan stijgen, als de wind aantrekt en mogelijk weer in de zuid(oost) hoek terecht komt.

Ook geen straffe noordooster

Twee jaar geleden werd de weersomslag gekenmerkt door hogedruk boven Scandinavië met een dagenlange straffe (noord)oostenwind, die ook een record hoeveelheid zon opleverde. Dat is nu waarschijnlijk niet het geval. Het land kan de komende 10 dagen wel mooi afwateren en opdrogen. Kleigrond die onder invloed van kurkdroge lucht en straffe wind onbewerkbaar wordt, is vooralsnog niet aan de orde.