Het is echt waar. De zondvloedachtige regens van de voorbije drie weken maken plaats voor misschien wel drie zonnige zomerweken. Maar de verdamping is niet maximaal.
Haast iedere dag is er een buitje voor het stof mogelijk, met name in het binnenland. Dat mag de pret niet drukken, gezien de periode die we nu toch echt achter de rug hebben.
Oplopende barometer
Houdt het rustige zonnige maar niet hete zomerweer echt drie weken aan? Zover reiken de betrouwbare weerkaarten niet, maar de 14daagse verwachting van het KNMI houdt het in ieder geval wel op twee weken. De eerstkomende dagen loopt de barometer op naar waarden boven de 1020 mbar. Kortstondig belandt de wind in de zuidhoek, waardoor het vrijdag 25-30°C kan worden.
Warme of zomerse dagen?
De dagen daarna wordt de stroming weer westelijk, waardoor de maximumtemperaturen weer zakken naar 20-25˚ C. Het KNMI veronderstelt dat deze stroming langdurig stand houdt, maar het Amerikaanse GFS model berekent voor volgende week een weertype waarbij de stroming gaandeweg de week niet meer van zee komt en de temperatuur opnieuw oploopt naar waarden tussen de 25 en 30°C.
Oogstweer
Hoe snel het hier en daar compleet verzopen land weer opdroogt? Dat is een zaak van de lange adem. In ieder geval hoeft de oogst gelukkig niet meer ‘tussen de buien door van het land gestolen’ te worden.