Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Eerste snee gras, Snijmais, Voorjaar, Zaaiklaar maken, Zeer vroeg

Neerslagverdeling mooie opmaat naar pak voorjaarsgras

Vandaag en morgen trekt een omvangrijke neerslagzone van zuidwest naar noordoost over Nederland. Op de droge zandgronden in het zuidoosten valt waarschijnlijk de meeste regen, op de natte gronden in Friesland en Noord-Holland het minst.

Door: Erik Colenbrander

Mogelijk blijft het eiland Texel vrijwel helemaal droog, terwijl de teller in Zuidoost-Nederland plaatselijk misschien wel de 40 mm aantikt. Grote delen van de droge zandgronden in Zuid-en Oost Nederland mogen op maandagochtend rekenen op een totaal van 15-25 mm regen. Precies dat wat er nog aan ontbreekt op weg naar een dik pas gras later deze maand of begin mei. Overigens is er op de natte kleigronden in Noord-Holland en Friesland sinds februari veel minder regen gevallen dan normaal.

Rustig en fris voorjaarsweer

Na dit weekend breekt een langdurige neerslagloze periode aan met hoge barometerstanden. Maar een snelle temperatuurstijging naar bovengemiddelde waarden voor de tijd van het jaar ligt niet in het verschiet. Door de positie van het hogedrukgebied dat zorgt voor hoge barometerstanden en droog en rustig weer krijgt zuidenwind geen kans. Pas in de tweede helft van de komende week reikt het kwik mogelijk tot 15⁰ C en meer, in het binnenland. Begin volgende week is er grote kans op lichte vorst in de nacht.

Voorlopig nog geen grasgroeispurt

Een grasgroeispurt is er voorlopig dus nog steeds niet in de maak. Wel zijn het komende week prima omstandigheden om een start te maken met beweiding als het land is opgedroogd. Voor een vroege start van de maisteelt is de bodemtemperatuur nog te laag. Tot nu toe verloopt april bijna 2 ⁰ C kouder dan het gemiddelde van de laatste decennia. Maar het is nog te vroeg om te stellen dat het voorjaar van 2021 veel later is dan normaal. Sinds de jaren tachtig was de natuur na de strenge winters van ’85 en ’86 het laatst en in 2007 en 2014 het vroegst.