Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, Gras, Home, Hooi

Neerslagtekort net zo hoog als in recordjaar 1976

Beregening blijft geen overbodige luxe

Ondanks de regen van vorige week is het nog steeds recorddroog voor de tijd van het jaar. Het neerslagtekort loopt de komende 14 dagen nog iets verder op dan in het recordjaar 1976, is de prognose van het KNMI.

De regionale verschillen zijn nog niet groot in deze tijd van jaar. Sinds 1 mei viel er in Salland met plaatselijk 30 mm  de meeste regen en in delen van Drenthe met nog geen 5 mm regen het minst. Locaal kunnen de verschillen nog groter zijn, aangezien er zaterdag in de vorm van zeer plaatselijke hagel-en onweersbuien veel neerslag viel. Er zijn beelden bekend van plaatsen waar het helemaal wit zag van de hagel.

Klik hier om de neerslagkaart van mei tot nu toe te bekijken.

Het oplopende neerslagtekort kan komend weekend getemperd worden als het  dag na dag in kracht geleidelijk toenemende voorzomerweer abrupt wordt vervangen door poollucht, die waarschijnlijk voor 10-15 gr C afkoeling zorgt.

Weinig neerslag met noordenwind

Maar de noordelijke stroming die hiermee samenhangt bevat niet veel neerslag. Dat is vrijwel altijd zo met noordenwind en ook deze keer worden er slechts enkele millimeters neerslag berekend. Misschien dat zaterdagmiddag/avond, voorafgaand aan de weersomslag, mogelijk in het binnenland een onweersbui valt. Dat hangt ervan af hoe hoog de temperatuur oploopt, voordat de wind gaat draaien naar noord. Mogelijk wordt het zaterdag in het binnenland meer dan 25 gr C.  Maar waarschijnlijker is dat de grens van een zomerse dag, de 25 gr C, net niet gehaald wordt.