Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, Gras, Mais

Neerslaghoeveelheid plaatselijk sterk verschillend

De buiige regen die de komende week gaat vallen, kan tot grote verschillen in neerslaghoeveelheid op korte afstand leiden. Bureau Wetteronline gaat er van uit dat juist de zandgronden in Nederland en Oost Duitsland de minste regen krijgen.

Dat zijn de regio’s die het snelst verdrogen, zeker als de verdamping van vocht uit de bodem niets meer voorstelt. In die fase van uitdroging verkeren we nu al zolangzamerhand, terwijl de zomer nog maar amper is begonnen.

Vrijdag 5 juni natte dag
Juist de regio’s waar het neerslagtekort minder nijpend is en de grond veel minder uitgedroogd, kan veel neerslag vallen in een week tijd, waarschuwt Wetteronline. Tot en met 70 mm in Duitsland, terwijl het in de droogste gebieden van Nederland zelfs helemaal droog zou kunnen blijven.

Klik hier om de neerslagverdeling in de maand mei te bekijken.”

Vooral aanstaande vrijdag 5 juni belooft echter een regenachtige dag te worden op veel plaatsen in heel Nederland. Dan berekent het KNMI in de Bilt 5-10mm neerslag. Maar ook de dagen daarna kan er iedere dag telkens een vijftal millimeters regen vallen. Let wel: plaatselijk kan de hoeveelheid sterk verschillen.

Zomer herpakt zich eind volgende week
Vermoedelijk houdt de weersomslag met buiige regen en temperaturen benedengemiddeld voor de tijd van het jaar niet lang stand, maar pakt de zomer de draad weer op aan het eind van de volgende week.