Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Europa, granen, Winter

Neerslaggebrek groter risico voor EU graanoogst dan gevolgen koudegolf

Graanoogst

Het EU instituut JRC-Mars verwacht weinig uitwintering in wintergranen in de belangrijke Europese teeltgebieden. Dat is te vooral te danken aan het sneeuwdek. De bodemvochtreserve in sommige landen is wel een bedreiging voor de ontwikkeling van wintergranen.

Door: Erik Colenbrander

In Noord-Frankrijk vroor het geen enkele nacht streng. Maar in Zuid-Zweden, Denemarken, Noord-en Oost Duitsland, Polen en de Baltische Staten was het wekenlang stevig winter. Veel langer dan bij ons. Het sneeuwdek voorkwam net als op de meeste plaatsen in Nederland ook in Noord-en Oost Europa uitwintering, blijkt uit berekeningen op basis van satellietbeelden, meteorologische data en veldwaarnemingen.

Onder -20⁰ C

Locaal kunnen er verschillen optreden afhankelijk van het ras en de dikte van het sneeuwdek. In Oost-Frankrijk en het westen van Midden Duitsland  heeft mogelijk wel enige uitwintering plaatsgevonden, omdat strenge vorst daar niet werd vooraf gegaan door sneeuwval. Maar net als in Nederland bleef de strenge vorst in die regio’s tot enkele dagen beperkt. In centraal Duitsland en de Baltische Staten daalde de temperatuur enkele nachten tot onder de -20⁰C.

Bodemvocht voorraad

Niet de strenge vorst maar de geringe regenval in de belangrijkste Europese teeltgebieden kan de opbrengstprognose van de Europese graanoogst de komende tijd wel negatief beïnvloeden. Met name in Denemarken, Zuid-Zweden en de Baltische Staten is sinds 1 januari 10-30 procent minder neerslag gevallen dan normaal. In grote delen van het verdroogde Duitsland en Polen viel een normale hoeveelheid neerslag voor de tijd van het jaar, sinds 1 januari. In Noord-Frankrijk en met name Engeland viel sindsdien juist meer regen dan normaal.

Klik hier om alle Europese weerdata sinds 1 januari te bekijken

Fotoarchief Tractorfan.nl