Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

granen, Herfst, onweer, Wateroverlast

Nederland verandert in modderpoel, graanoogst in gevaar

Komende week gaan de hemelsluizen nog verder open en laat de zon zich dagenlang nauwelijks meer zien. Gisteren was voorlopig de laatste aangename dag. Wordt het nog wel een paar dagen droog deze zomer?  

Voorlopig niet. Herfst midden in de zomer met temperaturen die de 20 ˚C niet of op amper halen. Het weerglas heeft moeite de 1000 mbar luchtdruk ook maar een enkele dag ruim te overstijgen. Geen sprake van zogenaamde ruggen van hoge luchtdruk die wat lucht geven om noodzakelijke werkzaamheden op het land te verrichten.

Wateroverlast

Komt er ook storm? Vooralsnog wijzen de weerkaarten daar niet op. Maar het gedrag van de zwaargeladen depressietrein die Nederland in een modderpoel verandert, is gaandeweg de week minder makkelijk te voorspellen. Vinger aan de pols dus. Dat grote delen van Nederland te maken gaan krijgen met een waterballet is daarentegen geen hogere wiskunde. Gemiddeld zal er 80 mm regen vallen in een week tijd.  En dat terwijl het maandtotaal op veel plaatsen al op meer dan 100 mm regen staat.

Zeeuwse droom

Alleen de zuidwestelijke helft van Nederland is minder nat. Een geluk bij een ongeluk, want daar is het graan altijd het eerste rijp. Meer dan de helft is de afgelopen week al in de opslag gereden in die regio. Dat is voor de rest van Nederland helaas een droombeeld. Zelfs op de langere termijn van 7-14 dagen is er in de weerkaarten slechts een kleine kans op weersverbetering te bespeuren.