Stel je voor dat er geen insecten meer zouden zijn! Maar een wereld zonder middelen om insectenplagen te bestrijden is ook een ramp. In deze tijd van het jaar start de plaagbestrijding.
Leveranciers van vliegenbestrijdingsmiddelen raden aan er op tijd mee te beginnen, als de etmaaltemperatuur de 10 ⁰C overschrijdt. Met name in de kalverhuisvesting. Ook in de akkerbouw is de tijd aangebroken om de plaagbestrijding ter hand te nemen, in de bloembollenteelt bijvoorbeeld.
Ver boven 20⁰C
De luizenvluchten die de verspreiding van plantenziekten veroorzaken komen op gang bij een etmaalgemiddelde van 13 ⁰C. Dat is begin volgende week het geval in de laatste dagen van maart. ‘s Middags kan de temperatuur in het binnenland oplopen tot ver boven de 20⁰ C en ‘s nachts vriest het niet, ook niet aan de grond.
Lang duurt dit warme weer niet. Integendeel. Halverwege volgende week halveert de maximumtemperatuur in een paar dagen tijd en in het Paasweekend kan het ’s nachts zelfs licht gaan vriezen, niet alleen op klomphoogte. Er is een periode van snel opeenvolgende temperatuurswisselingen gaande , die in het voorjaar overigens heel normaal is. In de zomer matigt het opgewarmde continent en de zee de temperatuurswisselingen, bij draaiing van de luchtstroming. Nu is dat nog niet het geval.
Weinig neerslag
De snelle temperatuurswisselingen gaan gepaard met enige neerslag. Maar grote hoeveelheden worden er niet berekend. Tot nu toe (09.00 uur) is plaatselijk 5 mm neerslag gevallen sinds de relatief warme lucht van gisteren (vrijdag 26 maart) werd verdreven door de passage van een koufront. Klik hier om de actuele neerslagcijfers te bekijken.
De buiige mogelijk winterse neerslag houdt vandaag aan maar grote hoeveelheden worden er niet verwacht, ook niet locaal. Als halverwege volgende week opnieuw een koufront passeert en er een stevige noordelijke stroming op gang komt, worden eveneens geen grote hoeveelheden regen berekend. Althans, op dit moment. Hoe verder de temperatuur stijgt, hoe groter de kans op onweersbuien.