Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Korrelmais, Najaarsgras, Oogst, Stalvoedering, Zaaiklaar maken

Natter wordt het niet meer deze maand

Het midweekse herfstweer heeft vooral de kustgebieden veranderd in een modderboel. Maar de komende week verloopt vrijwel helemaal droog, uitgezonderd een paar millimeter regen op maandag.

De middagtemperatuur loopt op tot boven de 15 ⁰C en met name zondag laat de zon zich volop zien. Ook gaandeweg de komende week schijnt de zon van tijd tot tijd, zij het minder uitbundig dan morgen. Op de eerstkomende nacht na is de kans op nachtvorst klein. Ondanks het rustige weer is de kans op mist ook niet groot.

Opdrogend land

Deze weersverwachting biedt enigszins verrassend de gelegenheid gunstige omstandigheden voor landwerkzaamheden af te wachten, zoals het oogsten van (de laatste) aardappelen, suikerbieten, (korrel) mais en het zaaien van wintergraan en groenbemester. Zelfs winddroog gras inkuilen is aan het eind van de komende week misschien nog mogelijk.

Want het is vrijwel zeker dat pas tijdens de allerlaatste dagen van oktober nieuwe omvangrijke herfstdepressies op de weerkaart verschijnen. Als tegen die tijd de zuidwestenwind weer aantrekt, is opnieuw een middagtemperatuur van bijna 20 ⁰ C mogelijk net als afgelopen dinsdag.

170mm regen in Groene Hart

De kans is dus heel klein dat het deze maand nog natter wordt dan het nu is. Het contrast tussen de kustgebieden en met name Zuidoost-Nederland is groot. Midweeks viel in Limburg plaatselijk minder dan 10 mm regen terwijl in Noordwest-Nederland op veel plaatsen meer dan 60 mm viel.

Terwijl de maandsom in Zuid-Limburg hier en daar de 40 mm nog niet heeft overschreden, staat de teller in West-Nederland en Friesland op veel plaatsen op veel meer dan 100mm. Het veenweidegebied in Zuid-Holland is het natst. Daar is op een enkele plaats deze maand al 170 mm regen gevallen.