Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Mestuitrijden, Voorjaar, Wateroverlast, Winter

Natter wordt het de komende week niet meer

Vandaag en morgen valt er in het hele land 10-30 mm regen. Maar veel natter dan dit weekend wordt het land voorlopig niet meer. Er volgt minstens een week met hoge luchtdruk, zonder dat het echt koud wordt.

Net als medio december heerst de komende week boven grote delen van Europa hogedruk. Door de ligging van de hogedrukgebied kern (boven 1040 mbar) wordt er echter geen winterkou van het continent aangevoerd maar relatief warme zeelucht, met een (zuid) westelijke stroming. Net als medio december is het moeilijk in te schatten of de zon veel kans krijgt om te schijnen. Daarin verschillen de weermodellen in de uitkomst van de berekeningen.

De temperaturen blijven over het algemeen boven het vriespunt. Ook in de nacht en de dagelijkse temperatuurschommelingen zijn relatief klein, zeker als het wolkendek niet breekt. Mocht de zon wel op één of meerdere dagen de kans krijgen, dan kan het kwik weer dubbele cijfers halen.

Verhoogde waterstand grote rivieren

De meeste regen is na vandaag en morgen voorlopig wel gevallen. Er tekent zich een periode van minimaal een week en misschien wel twee weken af zonder neerslag van betekenis.

Nu de lage uiterwaarden vollopen langs de grote rivieren en het echt nat dreigt te worden krijgt het land, net als medio december, dus de kans om weer op te drogen. Tijd om de drainage te controleren en plassen van het land te laten. Als de bodem het afgelopen seizoen door werkzaamheden verdicht raakte, is dat de komende dagen goed te zien.

Het vizier kan langzamerhand op de start van het nieuwe bemestingsseizoen, vanaf 16 februari op gras-en graanland. Nu de dagen weer beginnen te lengen maar de nachten vooralsnog niet strengen en het ook niet kletsnat wordt.

Nog vroeger voorjaar dan 2004?

Komt er nog winter of begint het voorjaar nog vroeger dan in 2004, toen in de eerste week van februari een serie dagen met maximumtemperaturen van 15 ⁰ C en meer in de Bilt werd gemeten? De kans op een extreem vroeg voorjaar is in ieder geval groter dan de kans op een Elfstedentocht, zeggen klimatologen.

Een nieuwe Elfstedentocht na 25 jaar komt alleen nog in de buurt als het tweede deel van de winter net zo verrassend koud verloopt als vorig jaar. Voor het tweede jaar op rij een koudegolf zou een echter unicum zijn in de 21ste eeuw.