Een nieuwe week met wisselvallige, koele en sombere dagen staat voor de deur. Maar een trendbreuk is in de maak: vanaf eind volgende week wordt hoge luchtdruk waarschijnlijk dominant.
Voor het zover is kan de maïs zich nog een week lang nog verder vol zuigen met bodemvocht. De stroming wordt vanaf zondag noordwestelijk, waardoor de maximumtemperatuur onder de 20 ⁰ C daalt en met name het begin van de volgende week regenachtig, onstuimig en vrijwel zonloos verloopt.
Met name in Friesland en Groningen, terwijl de komende week voor het uiterste zuiden waarschijnlijk minder wisselvallig en somber wordt. Grote hoeveelheden regen worden overigens ook in Noord-Nederland niet verwacht.
Tropische dagen mogelijk
Gaandeweg de volgende week maakt het lagedrukgebied boven Scandinavië dat de herfstachtige noordwestelijke stroming veroorzaakt plaats voor een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk dat zich dan richting onze omgeving verplaatst. De afgelopen weken was dit patroon vaker te zien in de weerkaarten, maar deze keer is er waarschijnlijk sprake van een trendbreuk.
Dit keer blijft het volgens de berekeningen niet bij een paar droge en zomerse dagen maar is er een hele reeks in de maak. Want dit keer wordt de vochtige westelijke stroming echt geblokkeerd. Daarover zijn de weermodellen het eens. De wind gaat geleidelijk ruimend via het noorden de oosthoek op zoeken. Vaak een voorbode van een periode stabiel weer.
Zodra de wind in de oosthoek is beland, na het volgend weekend van 21/22 augustus, zijn er zelfs tropische dagen in het binnenland mogelijk. Maar de kans dat de zomer van 2021 de hoogst gemeten maximumtemperatuur van 34,5⁰ C op 17 juni, gemeten in Winterswijk (Gld.), nog gaat overtreffen is klein.
Maandprognose bestendig
Halverwege juni kwam er een einde aan een droge en zeer zonnige zomerse periode van twee weken, die volgde op het koude en wisselvallige voorjaar. Toen werd de westelijke stroming niet aanhoudend geblokkeerd. Dit keer mogelijk wel. De 30 daagse prognose rekent voorzichtig met aanhoudende hogedrukinvloed, ook begin september.
Voor wat het waard is. Komt de prognose uit, net als de afgelopen weken, dan kan de maïs ondanks de wisselvallige zomer tot nu toe, op tijd vòòr 1 oktober afrijpen. De datum waarop een vanggewas moet zijn ingezaaid. Maar in juni zat de 30 daagse prognose er naast.