Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Mais

Na woensdag droog, zonnig en mogelijk tropisch

Het weer legt de oogst van snijmais en aardappelen dit jaar voorlopig geen strobreed in de weg.  Na woensdag neemt  de nazomer het heft in handen. Het wordt waarschijnlijk minstens een week droog, steeds zonniger en ook steeds warmer.

Begin volgende week zijn in het oosten en zuiden langs de Duitse grens zelfs weer tropische temperaturen mogelijk, als de wind de zuidhoek heeft opgezocht. De zomerse vooruitzichten zijn te danken aan een brede zone van hoge luchtdruk die zich ontwikkelt van de Azoren op de Atlantische Oceaan tot aan Oost Europa. Eerst volgen er nog een paar grauwe dagen, met op woensdag in het hele land, uitgezonderd het uiterste zuiden, waarschijnlijk een paar millimeter regen.

Te droge mais? 

Door de nazomer die er aan zit te komen kan de oogst van snijmais en consumptieaardappelen dit jaar voorspoedig verlopen. Snijmaistelers lopen wel het risico te droge mais te oogsten, zeker als het begin volgende week weer tropisch warm wordt en zeer zonnig. Gemiddeld komt er in deze tijd van het jaar 2-3% drogestof per week bij, maar begin volgende week kan het nog sneller gaan.

Vroege en vooral zeer vroege snijmaisrassen op de zandgronden in Zuid-en Oost Nederland hebben op veel plaatsen al het optimale drogestofgehalte van 35-36% bereikt , zeker als niet beregend is. Volgende week komt ook de mais in Noord-Nederland die traditiegetrouw enkele weken achter loopt, vergeleken met Zuid-Nederland, dicht in de buurt van het oogststadium.

Grote verschillen in neerslagtekort

De droge en zonnige vooruitzichten betekenen ook dat op de zandgronden in Zuid-en Oost Nederland het neerslagtekort weer tot grote hoogte kan oplopen. Landelijk gezien is er echter geen sprake meer van een droog jaar. De tegenstelling met de kustgebieden is groot. Daar zijn plaatsen weer sinds september 2019 zelfs meer dan 1000 millimeter regen is gevallen en er dit jaar slechts twee maanden, in het voorjaar, sprake was van droogte. Aardappeltelers in de kustgebieden hoeven zich dit jaar voorlopig geen zorgen te maken over kletsnatte akkers, die het rooien onmogelijk maken.