Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Akkerbouw, Gras, Snijmais

Na wateroverlast komt de eerste echte hittegolf

Sinds vorige week vrijdag valt het water dagelijks met bakken uit de hemel op sommige plaatsen. Ook vandaag en morgen weer. Daarna stijgt de luchtdruk geleidelijk en stijgt de temperatuur mee.

Omdat de luchtstroming zuidelijk is en de luchtdruk niet tot grote hoogte stijgt, blijft de kans op onweersbuien bestaan en zal het drukkend warm aanvoelen. Vanaf begin volgende week staan er tropische temperaturen op het programma, het meest in Oost-Nederland. De eerste officiële regionale hittegolf is in de maak.

Beregenen?

De vraag blijft actueel of er beregend moet worden en zo ja hoe lang nog. Dat hangt natuurlijk in de eerste plaats af van de hoeveelheid neerslag die is gevallen sinds vrijdag, die varieert van meer dan 100 mm op enkele plaatsen langs de Duitse grens in Oost-Nederland, rond de Biesbosch en in de Haarlemmermeer, tot nauwelijks meer dan 20 mm, verspreid over heel Nederland.

Net zo min is een algemeen beeld te geven van de neerslagverwachting de komende week. Behalve dat de regionale verschillen heel groot zullen zijn en de kaart van de neerslagverdeling over heel Nederland nog bonter.