Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

aardappels, Blijvend, Europa, Gras

Na vandaag is de ergste droogte bijna overal voorbij

Hollands zomerweer deze week

Urenlange regenval in een gebied van Zeeland tot de provincie Drenthe zorgt ervoor dat na vandaag vrijwel overal in Nederland de ergste droogte voorbij is.

Gemiddeld levert het uitgestrekte langgerekte vrij traag trekkende regengebied waarschijnlijk 15-30mm regen op, gerekend vanaf gistermiddag. Daardoor nivelleren de grote verschillen in neerslagtekort die in de maand juni waren ontstaan.Het heeft er bovendien alle schijn van dat het sterk drogende weer dat sinds half maart domineert voorlopig niet meer terugkeert.

Noord Europa allesbehalve zomers

Na twee extreem droge en hete zomers, start de julimaand dit keer allesbehalve zomers. Hoe noordelijker , hoe verder de zomer te zoeken is. In Scandinavië blijft het vooral de eerstkomende week ronduit herfst. Na vandaag kan er ook bij ons dagelijks enige regen vallen, al zijn de berekende hoeveelheden nooit meer dan 5mm per dag. In totaal schat het KNMI de neerslaghoeveelheid de komende 14 dagen in op 20-30mm regen. De Benelux bevindt zich in een overgangsgebied, waarbij het uiterste noorden meer kans maakt op regen dan het uiterste zuiden.

Temperatuur niet meer dan normaal

Misschien nog wel opvallender dan het neerslagverloop de laatste weken en de komende week is de temperatuur. 14 dagen lang reikt de maximumtemperatuur niet of nauwelijks tot gemiddelde waarden van ruim 20 gr C. De eerste vakantiemaand maakt een wisselvallige en koele start, heel anders dan in juli 2018 en 2019.