Agrarisch weernieuws en praktische adviezen n.a.v de weersverwachting op korte en langere termijn

Winter

Na ‘code rood’ sneeuwjacht volgt waarschijnlijk heftige koudegolf

Na de sneeuwjacht van vanavond, morgen en maandag volgt een koudegolf, die in de 21ste eeuw alleen te vergelijken is met februari 2012. Het zwaartepunt ligt deze keer waarschijnlijk niet in Noord-Nederland maar in Oost-Nederland. Langs de zuidgrens wordt de kou gematigd.

Door: Erik Colenbrander

Laatste nieuws: Inmiddels heeft het KNMI de uiterst zeldzame code rood ingesteld voor morgen, in verband met de sneeuwjacht en de snijdende kou:

De intense koudegolf die volgt op de extreme sneeuwjacht is het gevolg van de luchtdrukverdeling boven Europa, die dagenlang  een  duizenden kilometers lange ijzige oostelijke stroming in stand houdt, terwijl de dooilucht op korte afstand blijft ten zuiden van Nederland.

Dagenlang matige vorst overdag

Door de krachtige oostelijke stroming vriest het niet alleen ‘s nachts stevig, maar ook overdag. Het KNMI berekent voor grote delen van het land vanaf maandag een serie dagen waarop de temperaturen niet boven de -5 ⁰C komen, de (zuid) westelijke kustgebieden en het uiterste zuiden uitgezonderd.

Deze combinatie van veel wind en dagenlange matige vorst, ook overdag, wordt transportkou genoemd. Dat betekent dat het de eerstkomende dagen dus geen zonnig winterweer wordt met temperaturen die in de nacht onderuit gaan en overdag in de stralende zon boven nul komen. Integendeel. Zelfs in 2012 was de kou niet zo indringend als de komende dagen waarschijnlijk het geval zal zijn. Het weertype van eind februari/begin maart 2018 is er ook mee te vergelijken, maar toen daalde het kwik minder ver.

Zwaartepunt in Oost-Nederland

Met name in Oost-Nederland kan het dagenlang ongebruikelijk hard waaien. Voor zondagavond wordt zelfs enkele uren windkracht 7 berekend. Dat komt in deze regio van Nederland zelden voor.  In combinatie met veel sneeuw  is grote kans op overlast door sneeuwduinen. De sneeuwhoeveelheden die worden berekend variëren van 2-5 centimeter in de meeste kustgebieden en langs de hele zuidgrens, tot tientallen centimeters langs de Duitse grens in Oost-Nederland.

Omdat waarschijnlijk in Oost-Nederland de meeste sneeuw valt, is de kans op strenge tot zeer strenge vorst in de nacht later in de komende week in deze regio ook het grootst. Als de krachtige oostelijke stroming afzwakt naarmate de komende week vordert, neemt de kans op onbewolkte nachten toe. Als alle omstandigheden die voor zeer strenge vorst noodzakelijk zijn samenvallen, is zelfs een paar nachten zeer strenge vorst met minimumtemperaturen onder de -15 ⁰ C mogelijk.

Officiële koudegolf

Alles bij elkaar opgeteld gaat de komende week mogelijk de geschiedenis in als de tweede officiële koudegolf van de 21ste eeuw.  Dat betekent een serie van minimaal 5 ijsdagen ( < 0⁰ C) en minimaal drie nachten met strenge vorst (< -10⁰ C) in de Bilt. De lange termijnverwachting veronderstelt een dooi aanval in het volgende weekend.

Klik hier om lijst van koudegolven in de 20ste en de 21ste eeuw te bekijken